Abia validat, Senatul Universităţii din Oradea întâmpină primele sincope. Marcela Prada, prorectorul care a câştigat un mandat de senator şi a fost identificat de comisia de validare a mandatelor din Senat ca fiind în incompatibilitate, nu a renunţat încă la funcţia de prorector, dar s-a anunţat dispusă să se suspende, dacă forul legislativ îi va cere acest lucru. Potrivit Cartei Universitare, senatorii incompatibili au 15 zile la dispoziţie să aleagă o funcţie, termen care s-a împlinit luni.

"Încă nu am primit nicio înştiinţare oficială prin care să mi se spună că sunt sau nu sunt în incompatibilitate. Eu i-am depus domnului rector o adresă pentru a mă suspenda din funcţia de prorector, până la clarificarea situaţiei, în cazul în care primeşte de la comisia de validare a mandatelor o adresă sau voi fi înştiinţată că sunt în stare de incompatibilitate. Important este ca în Universitate lucrurile să meargă bine", a declarat Prada, marţi, pentru BIHOREANUL.

Între Ordin şi Cartă

Prorectorul spune însă că nici nu se consideră incompatibilă, folosind drept argument Ordinul Ministrului Educaţiei 3.751 din 2015, care arată, la articolul 17, că "persoanele care ocupă una dintre funcţiile de conducere de prorector, decan, prodecan, director de departament pot fi membre în Senatul universităţii, cu condiţia să fie alese în această calitate".

Ulterior apariţiei acestui ordin, Carta Universităţii din Oradea nu a mai fost modificată, aşa că a păstrat incompatibilitatea între senatori şi deţinătorii funcţiilor executive, prevăzută în articolul 68: "Nicio persoană care deţine o funcţie executivă în universitate nu poate face parte din Senatul universitar".

"Carta Universităţii din Oradea nu a fost actualizată, nu este în pas cu legislaţia în vigoare. Am citit cu atenţie Carta, Legea Educaţiei Naţionale şi alte reglementări legale şi nu deduc că aş fi în situaţie de incompatibilitate", a declarat prorectorul.

Totodată, Marcela Prada spune că Senatul Universităţii ar trebui să accepte o diferenţă între funcţiile executive şi cele de conducere. "În accepţiunea mea, este una o funcţie executivă şi alta o funcţie de conducere, iar ordinul ministrului dă voie foarte clar celor care deţin funcţii de conducere să facă parte din Senat dacă sunt aleşi, iar eu am fost aleasă", a precizat Prada.

"Senatul va decide"

De cealaltă parte, preşedintele interimar al Senatului şi totodată preşedintele din mandatul 2012-2016, Sorin Curilă, spune că, în ciuda Ordinului 3.751, prorectorul este incompatibil, în baza Cartei Universităţii.

"Eu am exprimat de nenumărate ori în dezbaterile pe care le-am făcut în Universitate şi în plenul Senatului că acel ordin de ministru nu are o exprimare imperativă şi lasă la latitudinea senatelor, în baza autonomiei universitare, să-şi stabilească formula de funcţionare. Noi, Senatul universitar, am stabilit să avem o formulă autonomă faţă de structurile executive şi în Cartă se precizează expres că deţinerea unei funcţii executive este incompatibilă cu deţinerea funcţiei de membru al Senatului universitar. În consecinţă eu o consider incompatibilă", a declarat Curilă pentru BIHOREANUL. Altfel spus, deşi nu a modificat Carta ulterior apariţiei Ordinului 3.751, această reglementare nici nu impunea modificarea actului care conduce Universitatea.

Totodată, preşedintele interimar al Senatului a precizat că articolul 19 din Carta Universităţii defineşte conducerea executivă a instituţiei ca fiind formată şi din prorectori, ceea ce întăreşte, în opinia sa, incompatibilitatea lui Prada.

Sorin Curilă a mai arătat că alţi trei senatori identificaţi în stare de incompatibilitate au luat, fiecare, o decizie: prodecanul Facultăţii de Ştiinţe Economice, Simona Bodog, a renunţat la această funcţie în favoarea celei de senator, în timp ce prodecanul de la Construcţii şi Arhitectură Dan Gomboş şi directorul Departamentului de Geografie Ioana Josan au ales să îşi dea demisia din Senat.

Curilă a mai spus că decizia finală în cazul prorectorului Marcela Prada o va lua Senatul universitar, care se va reuni pe 21 martie. "Comisia de validare a mandatelor va avea o şedinţă, va înainta un raport Senatului şi acolo se va lua o decizie", a precizat Curilă.