Jurnaliştii de la PressOne au dezvăluit că, în ciuda unor scrisori transmise de Agenţia Naţională de Integritate, care a cerut revocarea mandatelor unor parlamentari declaraţi incompatibili, printre care se numără şi deputatul PSD de Bihor Ioan Sorin Roman, colegii acestora îi tolerează, ba chiar protejează.

Potrivit articolului cu pricina, ANI a transmis aceste scrisori în martie 2017 către ambele Camere ale Parlamentului. Conform misivelor, o decizie definitivă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a stabilit că parlamentarii declaraţi incompatibili trebuie revocaţi. Totuşi, mai mulţi parlamentari sunt demnitari în continuare: Ioan Sorin Roman (PSD), Steluţa-Gustica Cătăniciu (ALDE), Matei Suciu (PSD), Ovidiu Marciu (PSD), Cornel Resmeriţă (PSD).

Scrisorile au fost repartizate, firesc, comisiilor juridice din Senat şi Camera Deputaţilor, care ar fi trebuit să întocmească un raport în două săptămâni şi apoi să transmită documentele în plen. În timp ce la Senat scrisorile ANI au rămas uitate în sertare, la Camera Deputaţilor au fost intenţionat ignorate!

Contactat de jurnaliştii de la PressOne, vicepreşedintele Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor, tototdată membru în Comisia Jurdiciă, ex-ministrul Justiţiei Florin Iordache a declarat, senin, că scrisorile nici nu vor ajunge în plen! Potrivit acestuia, parlamentarii au acum alte mandate decât cele pentru care au fost declaraţi incompatibili, aşa că membrii Comisiei Juridice au decis că pot să-şi păstreze demnităţile, dar şi că scrisorile ANI nu mai trebuie transmise plenului Camerei.

PressOne a vorbit pe această temă şi cu bihoreanul Roman, declarat incompatibil pentru că a deţinut simultan funcţia de deputat şi calitatea de comerciant persoană fizică, titular al Întreprinderii Individuale Ioan Sorin Roman.

PSD-istul a declarat că nu simte că este în ilegalitate, întrucât şi-a primit pedepsa: a fost 10 zile exclus din Parlament! Cele zece zile la care face referire Roman sunt, de fapt, ultimele două săptămâni din mandatul de parlamentar 2012-2016, în care nu şi-a mai exercitat funcţia, din pricina hotărârii definitive de incompatibilitate. Deşi decizia judecătorilor prevedea că nu va mai putea ocupa funcţii sau demnităţi publice, în decembrie 2016 Roman a revenit în Parlament, câştigând un nou mandat de deputat.

PressOne mai notează că în prima sesiune parlamentară, Roman a rămas cât se poate de discret: site-ul Camerei l-a înregistrat vorbind în plen fix 39 de secunde, cât a durat să depună jurământul.