Cinci turiști din Ungaria nu vor uita prea curând noaptea de 25 spre 26 iulie, când au dormit pe marginea unui pârâu din Munții Apuseni, sub cerul liber, având doar hainele de pe ei.

Vina pentru această situație neplăcută le-a aparținut în întregime: cei cinci au făcut parte dintr-un grup de turiști din Ungaria, pe care salvamontiștii bihoreni i-au mai ajutat și în cursul zilei de luni.

S-au aventurat însă pe trasee închise și nemarcate, așa că, deși trei echipaje de salvamontiști i-au căutat toată noaptea, au fost de negăsit.

Au ignorat sfatul salvamontiștilor!

Cei cinci turiști au făcut parte dintr-un grup de 16 persoane venite din Ungaria și care au urcat luni în Apuseni. Culmea este că toți cei 16 s-au mai întâlnit cu salvamontiștii bihoreni, după ce doi turiști din grup au fost epuizați și au avut nevoie de ajutor ca să coboare de pe munte.

Potrivit lui Pinter Istvan, șeful serviciului Salvamont-Salvaspeo Bihor, la patru ore după ce i-au dus pe cei doi turiști la cabana unde era cazați, salvamontiștii au fost anunțați de alți membri ai grupului că cinci dintre ei sunt de negăsit.

După ce i-au recuperat pe cei doi turiști epuizați de pe circuitul cascadei Săritoarea Bohodei, salvamontiștii au convenit cu ceilalți 14 că vor coborî pe unde au urcat, pentru că traseul de întoarcere este închis, din cauza doborâturilor de arbori de acum șase ani. Degeaba, turiștii nu au ascultat sfatul specialiștilor.

„Cu toate că ştiau că celălalt sector al circuitului, spre Valea Aleului, este închis, au ignorat marcajele de avertizare şi au ales să coboare pe acel traseu. După o perioadă de timp, cei 5 turişti s-au desprins de grup şi au hotărât să abordeze o zonă total nemarcată, unde au întâmpinat probleme de orientare şi de deplasare”, a transmis Salvamont-Salvaspeo Bihor.

Turiștii au întâlnit în drumul lor cel puțin două indicatoare ce îi avertizau că traseul pe care merg este închis. Totuși, le-au ignorat, așa cum nu au ținut cont nici de vorbele salvamontiștilor bihoreni

Noapte sub cerul liber

Cei cinci turiști nu doar că au rătăcit pe trasee nemarcate și necunoscute, ignorând cel puțin două indicatoare care le interzicea accesul, dar nu au avut nici semnal la telefon, pentru a cere ajutor. Ceilalți membri ai grupului au dat alarma, seara, aproape de ora 22, când au văzut că aceștia nu au mai ajuns la cabană.

Urmarea? Trei echipaje de salvatori montani, inclusiv cei care îi coborâseră de pe munte pe cei doi turiști epuizați, au pornit în căutarea celor 5 turiști maghiari.

„Zona de căutare a fost foarte dificilă, versantul împădurit fiind foarte abrupt, cu vâlcele foarte înclinate alternând cu săritori, sectoare de grohotiş și existând și numeroase mase compacte de doborâturi”, a informat Salvamont.

Salvamontiștii n-au reușit să-i găsească și au oprit căutarea în această dimineață, în jurul orei 10, când turiștii au ajuns într-o zonă cu semnal și au putut fi localizați. „Cei 5 au dormit pe malul unui pârâu, sunt foarte obosiţi, dar în afara oricărui pericol”, au mai precizat salvamontiștii.

Turiștii maghiari au avut noroc, scăpând cu viață după o noapte petrecută în sălbăticiune fără cort, sac de dormit, apă și hrană.

„Dorim să atragem atenția că norocul nu vă va ajuta sau salva întotdeauna, ca atare este mai sigur să vă pregătiți turele cu multă atenție, ţinând cont de dificultatea traseului, experienţa şi condiţia fizică a membrilor grupului, respectiv recomandările privind traseul”, a mai transmis Salvamont Bihor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!