Un punct important pe agenda oricărei administraţii locale trebuie să fie sprijinirea firmelor din zonă, asigurarea pentru acestea a unui mediu de afaceri corect, sănătos, care să le ajute să prospere. Acest lucru se va simţi atât în dezvoltarea economică a localităţilor, cât şi în nivelul de trai al locuitorilor.

În acest moment, în Oradea companiile locale sunt discriminate în raport cu investitorii veniţi din afara oraşului sau a ţării. Firmele născute aici, în reşedinţa Bihorului, au contribuit prin taxele şi impozitele plătite bugetului local la realizarea parcurilor industriale din Oradea, de ale căror avantaje au beneficiat cu precădere companiile străine. Cred că se poate discuta chiar de o concurenţă neloială între antreprenorii locali şi cei care şi-au dezvoltat afacerile în parcurile industriale, fiindu-le oferite toate utilităţile până la limita de proprietate, dar şi scutiri de taxe şi impozite.

Să ne înţelegem: investitorii străini sunt bineveniţi, sunt importanţi pentru dezvoltarea unei comunităţi. Doar că firmele locale, cele care au contribuit la realizarea acestor parcuri industriale, au fost ignorate. S-a ajuns la o situaţie - nedorită, sunt convins, atât de cei din parcurile industriale, cât şi de majoritatea companiilor orădene - în care 75 de companii care operează în Oradea să beneficieze de avantaje, iar restul de peste 10.000 să aibă doar obligaţii şi nicio susţinere concretă din partea administraţiei locale.

Ca să ieşim din această situaţie trebuie luate măsuri pentru sprijinirea celor peste 90% din companiile locale care sunt efectiv ignorate din acest punct de vedere. Parcul industrial oferă spaţiu mai ales companiilor străine, firmele locale nefiind încurajate să îşi găsească un loc acolo. Iniţiativa noastră presupune acordarea de spaţii pentru funcţionare firmelor orădene, construirea de spaţii de producţie şi hale necesare desfăşurării activităţii, care să fie închiriate la un preţ accesibil firmelor din Oradea, cu posibilitatea achiziţionării lor de către cei interesaţi să-şi continue activitatea.

Din acest motiv consider că profitul şi strategia Agenţiei de Dezvoltare Locală Oradea (ADLO) trebuie să se îndrepte şi înspre companiile locale, a celor care au suportat investiţiile din parcurile industriale. ADLO trebuie să se transforme într-o agenţie cu adevărat de dezvoltare a mediului de afaceri local.

Oradea se va dezvolta cu adevărat atunci când cetăţenii acestei urbe vor avea locuri de muncă bine plătite şi afaceri prospere, încurajate de către administraţia locală. Este evident că proiectul de facilităţi pentru noii investitori trebuie regândit.

Oradea e a NOASTRĂ şi de aceea îi suntem datori să ne implicăm în viaţa ei, să o ajutăm să crească, să devină oraşul în care se trăieşte bine şi de care să fim mândri.

Vă încurajez să votaţi PMP. Votaţi poziţia 3 pentru lista consilierilor locali şi poziţia 2 pentru funcţia de primar din partea PMP.

Acest material a fost comandat de Partidul Mișcarea Populară, filiala Bihor, cod mandatar 21200020