O persoană cu handicap din România primește lunar o indemnizație între 64 și 526 de lei, bani care sunt prea puțini pentru un trai decent, chiar și în comparație cu nevoile unei persoane sănătoase.

Deși politicienii au promis majorarea acestor prestații sociale, nu s-au ținut de cuvânt, astfel că acum Asociația Nevăzătorilor din România strânge semnături pentru o petiție prin care cere majorarea acestora.

„Prestațiile sociale destinate persoanelor cu dizabilități sunt tot timpul lăsate la urmă, nu au fost majorate de foarte mult timp, iar diferența între coșul zilnic de subzistență și cuantumul indemnizațiilor persoanelor cu dizabilități este de o disproporționalitate foarte mare. Încercăm să obținem pentru persoanele cu dizabilități o indemnizație mărită nu doar cu indicele social de referință, pentru că aceste prestații sociale reprezintă o sumă compensatorie care să acopere cheltuielile suplimentare pe care o persoană cu dizabilități le are, pentru a-și asigura un trai normal”, a declarat Mihai Mercea, președintele filialei din Bihor a Asociației Nevăzătorilor, marți, pentru BIHOREANUL.

La finalul anului trecut, în urma unei întâlniri organizate la București cu reprezentanții Guvernului, Asociația Nevăzătorilor a primit promisiunea că, de la 1 ianuarie 2024, indemnizația persoanelor cu handicap va fi majorată. Acest lucru nu s-a întâmplat, însă.

„Am aflat că persoanele cu dizabilități nu prezintă interes în fața Statului Român”, a mai spus Merca.

În acest context a fost lansată petiția prin care se arată că majorarea indemnizațiilor de handicap reprezintă o necesitate imediată.

Bihorenii, indiferent că sunt sau nu persoane cu handicap, își pot arăta susținerea față de demersul Asociației Nevăzătorilor completând online petiția cu datele personale.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!