Adesea apatici şi dezinteresaţi chiar şi de concertele în aer liber, unde accesul e gratuit, iar capete de afiş sunt cântăreţi "la modă" din show-biz-ul românesc, atunci când vine vorba de folclor, orădenii epuizează biletele cu mult înainte de ziua spectacolului.

Aşa se pare că va fi şi la sfârşitul acestei luni, când iubitorii muzicii populare vor avea parte de un eveniment deosebit. La împlinirea a 30 de ani de Tezaur Folcloric, realizatoarea TVR Mărioara Murărescu va prezenta la Oradea un regal de cântece româneşti, aduse pe scenă de interpreţi precum Nicolae Furdui Iancu şi Cristian Pomohaci.

Înghesuială la folclor15 Ioan Silaghi.jpg 

Peste 700 de orădeni umpleau pe 31 martie Casa de Cultură a Sindicatelor pentru a vedea spectacolul oferit de aproape 200 de dansatori, instrumentişi şi solişti ai ansamblurilor Bihorul şi Crişana, întins pe parcursul a mai bine de patru ore. "Am dorit să promovăm tradiţiile specifice zonei noastre, dar şi tinerii artişti", spune coregraful Ioan Silaghi (foto), coordonatorul celor două ansambluri.

Altfel spus, tineri solişti bihoreni, precum Ovidiu Piscoi, Ioana Urs şi Adi Balint, ajutaţi de interpreţi consacraţi precum Corina Szatmari, Zbiciu şi Tinu Vereşezan, au stârnit interesul multor spectatori, în ciuda preţului biletelor, de 20 de lei. "S-au epuizat cu câteva zile înainte. Am fost nevoiţi să vindem şi locuri în picioare cu 10 lei. Unii au venit de acasă cu taburetul", povesteşte Silaghi. Faptul că un astfel de spectacol are mare trecere nu-l surprinde pe coregraf. "Oamenii au acea chemare specială faţă de folclor, încă mai simt româneşte. Şi la cele două ansambluri avem mulţi tineri dornici să înveţe tradiţiile. Eu zic că folclorul nu va muri niciodată!", spune coordonatorul ansamblurilor Bihorul şi Crişana.

15 Marian Boboia.jpgO orchestră pentru toţi

Faptul că în ciuda ideilor preconcepute folclorul este la mare căutare îl adevereşte şi Marian Boboia, managerul Şcolii de Arte Francisc Hubic. Aici, cursanţii şi absolvenţii cântă în orchestra Rapsodia Bihoreană condusă de dirijorul Liviu Buţiu, precum şi în grupul vocal Lioara, coordonat de Antonela Ferche Buţiu. "În şcoala noastră se învaţă doar folclor autentic, iar acesta nu va pieri niciodată. Secţii precum cea de vioară cu goarnă ori de canto popular sunt tare căutate", spune Boboia (foto).

Iar elevii au şi unde să-şi arate măiestria. Cum anul trecut emisiunea Tezaur Folcloric filmată la Oradea s-a bucurat de succes, şi în această primăvară, mai exact pe 24 aprilie, Consiliul Judeţean Bihor şi Şcoala Francisc Hubic, în colaborare cu Televiziunea Română, organizează un nou spectacol care va fi înregistrat şi difuzat de TVR. Cunoscuta realizatoare Mărioara Murărescu va veni în oraş pentru a prezenta ediţia jubiliară a emisiunii, la împlinirea a 30 de ani de existenţă a acesteia. Şi de această dată, la iniţiativa prezentatoarei, orchestra care îi va acompania pe solişti este chiar cea formată din tinerii instrumentişti orădeni, Rapsodia Bihoreană.

Tezaur-maraton

Fiind o ediţie specială, emisiunea va fi înregistrată pe parcursul a şase ore şi va aduce în faţa spectatorilor nume recunoscute ale folclorului românesc. Cap de afiş este Nicolae Furdui Iancu, care nu a mai cântat de doi ani în Oradea. Lui i se vor alătura mulţi alţi interpreţi îndrăgiţi, precum Cristian Pomohaci, Alexandru Pugna, Florentina şi Petre Giurgi, Contantin Enceanu, Angelica Flutur şi Grupul Valeria Peter Predescu. Fireşte, pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor vor urca şi cântăreţi apreciaţi din Bihor: Maria Haiduc, Maria Sidea, Florica Zaha, Leontin Ciucur, Cornel Borza, Dana Ionela Jurjuţ, Antonela Ferche Buţiu şi Grupul vocal Lioara. Seria artiştilor consacraţi va fi completată de "moştenitorii" emisiunilor trecute, adică tinerii promovaţi de Mărioara Murărescu.

Organizatorii se aşteaptă ca şi de această dată orădenii să umple sala. Biletele, care costă 15 lei, au fost puse în vânzare din 8 aprilie la CCS, putând fi cumpărate de luni până vineri, între orele 10 şi 18. Aşadar, în seara de 24 aprilie, de la ora 18, orădenii îşi vor putea asculta din nou cântecele tradiţionale, mai vechi sau mai puţin vechi, şi nu oricum, ci interpretate de artişti "de tezaur".