Oradea va avea o nouă zonă de promenadă pe Crișul Repede, pe malul drept al râului, sub podul Sfântul Ladislau, în vecinătatea localului Dock.
Inedit este că aici se va amenaja și o scară pentru pești, astfel încât aceștia să poată „traversa” pragul de fund din avalul podului, iar orădenii îi vor putea observa, deoarece această scară acvatică va avea o fereastră de observare.
Avizul favorabil pentru această investiție s-a dat luni, în cadrul Comisiei Tehnico-Economice de la nivelul Administrației Bazinale de Apă Crișuri.
„Astfel, pe malul drept, pe tronsonul situat amonte și aval de podul Sf. Ladislau, pe o lungime cumulată de 212 m sunt propuse lucrări de consolidare precum promenadă și o scară de pești”, a anunțat ABA Crișuri.
În prima etapă a lucrărilor, se vor face lucrările de amenajare hidrotehnică (taluz, zid de sprijin, prismă de anrocamente). Pe o porțiune de 87 de metri în amonte de pod, va fi amenajată o promenadă lată de 2,5 metri.
Ulterior, în aval de pod, pe 125 de metri vor continua lucrările de amenajare, „iar în dreptul pragului de fund se va realiza o scară de pești pe o lungime de 50 m astfel încât să se faciliteze libera trecere a peștilor din aval în amonte”, potrivit ABA.
Inedit este că această scară va avea o fereastră de observare, care va permite pietonilor să vadă mediul acvatic.
„Este un proiect ambițios prin care ne-am propus să răspundem nevoilor tehnice atât pe componenta de inundații, cât și pe cea legată de libera trecere a peștilor în zona pragului de fund. Și pentru că este în zona centrală a municipiului, proiectul vine de asemenea și în sprijinul comunității oferind nu doar acces pietonal în zonă, ci și oportunitatea de a observa deplasarea peștilor. Licitația pentru execuția lucrărilor urmează să fie lansată săptămâna viitoare, urmând ca, până la finele acestui an să dăm aviz pentru începerea lor”, a declarat Pásztor Sándor, directorul ABA Crișuri.
Proiectul s-a inspirat dintr-o investiție similară făcută în orașul ungar Kisköre și va costa 11,7 milioane de lei, bani asigurați din bugetul de stat. Durata estimată a lucrărilor este de 18 luni.
Cum arată fereastra subacvatică din Kisköre: