Comuna Diosig va avea pompieri pregătiţi ca la carte. Printr-un proiect derulat pe fonduri europene de primăria comunei, Asociaţia pentru Promovarea Afacerilor în România şi Federaţia pompierilor voluntari din Hajdu-Bihar, cu un buget total de 1,4 milioane euro, în Diosig se va construi un centru de pregătire a pompierilor. Aici, vor fi antrenaţi pompierii care vor acţiona apoi pe raza comunei, voluntari sau angajaţi ai Primăriei.

"Centrul va avea dotările necesare pentru parcurgerea cursului de servant pompier pentru un număr de 105 persoane. Totodată a fost achiziţionat un container de simulare a focului respectiv şi o autospecială, dotări care vor ajuta la atingerea obiectivului proiectului şi cu ajutorul cărora se pot crea condiţiile existente într-un incendiu pentru participanţii care vor fi instruiţi", se arată într-un comunicat al iniţiatorilor proiectului.

Containerul a fost prezentat public marţi, de reprezentanţii Drager Academy din Germania, un centru de instruire a pompierilor. Curioşii au putut observa, privind de la intrarea în container, comportamentul focului, progresul flăcărilor în incinta acestuia, starea fumului şi câteva tehnici de stingere a incendiului aplicate de pompieri profesionişti şi voluntari, care au intrat în container.

La eveniment a participat şi maiorul Csilik Alexandru, prim-adjunct al inspectorului şef al ISU Crişana, care a lăudat iniţiativa, spunând că este "primul proiect cu asemenea anvergură în judeţul Bihor", iar implementarea lui va creşte siguranţa cetăţenilor.

Proiectul "Volunteer" a demarat pe 1 aprilie 2018 şi are o durată de implementare de 30 luni.