Spitalul de Psihiatie nu mai e ce-a fost. Acesta este mesajul unei expoziţii inedite vernisate joi, la Spitalul Municipal Gavril Curteanu, unde 60 de tablouri realizate de bolnavi cu afecţiuni psihice pot fi admirate până după sărbători.

Picturile au fost amplasate pe pereţii holului ce leagă spitalul de ambulator şi au fost prezentate presei în prezenţa medicilor şi specialiştilor de la secţia de Ergoterapie a Spitalului de Neuropsihiatrie, unde bolnavii sunt vindecaţi, pe lângă medicamente, prin metode recreative, precum pictura sau modelajul.

"Terapia prin artă are două semnificaţii. Prima este de diagnostic, deoarece colegii psihologi primesc informaţii nonverbale importante despre starea pacienţilor, iar pe de altă parte este, pentru bolnav, un tratament fără medicamente", a explicat dr. Ovidiu Laurean Pop, managerul Spitalul Municipal, care înglobează aceste secţii.

Altfel de tratament

Lucrările reprezintă însă doar o parte din colecţia bolnavilor care au trecut pe la Ergoterapie din 2009, iar expunerea lor se doreşte să devină o tradiţie. De la imagini simple, până la desene mai elaborate, în care culorile se împletesc în armonii, doritorii pot vedea aici atât portrete, cât şi peisaje, scene din poveşti sau apariţii simbolice. Edificator e, de pildă, un "Portret maniacal", care înfăţişează o femeie răpusă de supărare, tuşată în culori închise, sau "Anxietate", care, pe un fundal galben, arată un bărbat cu spatele care stă cu mâinile încrucişate înainte.

dr Tatiana Irimescu.jpg"Avem ca scop reabilitarea bolnavului psihic, nu doar prin medicamente. Ergoterapia este un mod de a-i scoate din obişnuitul spitalelor, ei ies practic din spaţiul închis al bolii, iar multe dintre lucrări sunt surprinzătoare. Ne ajută foarte mult în tratament", a explicat dr. Tatiana Irimescu (foto), şefa Centrului de Sănătate Mintală.

Practic, prin formele conturate de ei, dar şi prin culori, pacienţii reuşesc să "spună" medicilor detalii importante. Cu ajutorul lor, specialiştii prescriu atât tratamentul psihologic, cât şi pe cel medicamentos. "În plus, mulţi pacienţi nu ştiu că sunt capabili de ce au pus pe hârtie. Astfel, creşte şi stima lor pentru ei înşişi, dar şi stima celorlalţi faţă de ei", a mai adăugat doctoriţa.

Vechi, dar nou

Secţia de Ergoterapie există în cadrul Spitalului de Neuropsihiatrie (transformat anul trecut în secţie a Spitalului Municipal) din anii '70, dar abia în ultimii 5 ani a primit un corp de clădire pe strada Louis Pasteur, la fostul spital de Neuropsihiatrie, şi s-a modernizat. Pacientului i se dă să deseneze sau să modeleze, lucrările fiind păstrate ca o mărturie a evoluţiei bolii.

Managerul Ovidiu Laurean Pop a explicat că, practic, prin crearea acestei secţii de Ergoterapie, ideea de "spital de psihiatrie" este mult îmbunătăţită şi adoptată societăţii în care trăim. În cadrul acestei secţii, bolnavii beneficiază, pe lângă pictură şi modelaj, şi de săli în care pot juca tenis de masă, dar şi alte jocuri "de societate", care să îi ajute să se recupereze.

"Este cu totul altceva decât ideea de spital normal de psihiatrie. Scopul acestei forme de tratament nu e de a crea operă de artă, ci pentru ca lumea să îşi aducă aminte şi că aceşti pacienţi există, să schimbăm imaginea opiniei publice, care înceaarcă să-i marginalizeze, să-i stigmatizeze, să-i facă un fel de paria ai societăţii. Lumea trebuie să înţeleagă că spitalele nu mai înseamnă cămaşă de forţă, imagini din Kafka", a explicat mangerul Pop.

Lucrările vor rămâne expuse pe toată perioada sărbătorilor, putând fi vizitate de orice doritor. Deocamdată, piesele nu pot fi cumpărate, dar, după cum a promis Laurean Pop, conducerea spitalului încearcă să găsească o formulă juridică pentru ca, pe viitor acest fapt să fie posibil, cel mai probabil printr-o fundaţie.


De ce pictură?

Ciprian Berce, Ieronim Morut.jpgLa vernisajul de joi au fost prezenţi şi Ciprian Berce (foto stânga) şi Ieronim Moruţ (foto dreapta), absolvenţi ai Facultăţii de Arte şi angajaţi ca desenatori artistici pentru consilierea bolnavilor în realizarea operelor lor. "Sunt foarte încântat că am găsit un mod de a colabora cu pacienţii: limbajul plastic, nonverbal. Ne-au demonstrat că sufletul lor e plin, încărcat, şi că au multă iubire în ei", a spus Ciprian Berce.

La rândul său, Ieronim Moruţ a apreciat că desenele cuprind o multitudine de stiluri care reflectă destul de frecvent patologiile. "Sunt mai multe modalităţi prin care se exprimă: liber, şi atunci bolnavul propune imagini care proiectează stări din subconştientul lor, sau folosindu-se de o imagine, pentru că avem pacienţi care dau propriile interpretări unor lucrări, după Van Gogh sau Michelangelo", a spus tânărul. Ca fapt divers, o creativitate mai deosebită o au schizofrenicii...