Soarele apune în spatele dealurilor împădurite, semn că munca la câmp se încheie. Ţăranul îşi ia sapa şi dă să pornească spre casă. Înainte, însă, mai aruncă o privire spre cer să vadă minunăţia, fiindcă în satul în care s-a născut şi a crescut, iar acum îmbătrâneşte, aterizează avioanele...

Astfel de imagini vor fi frecvente în comuna bihoreană Ineu, prima din judeţ unde se construieşte un aerodrom privat pentru avioane de mici dimensiuni. Pistă pe care vor putea ateriza europenii care vin aici să se relaxeze, dar şi bihorenii care vor să vadă lumea de sus, din avioane închiriate.

Ca regii

În aprilie, la Ineu se inaugura oficial primul teren de golf din judeţ, parte a complexului de agrement King's Land, care oferea până atunci două posibilităţi de petrecere a timpului liber: pescuitul şi echitaţia. Din această vară, însă, aici oricine va avea şi posibilitatea de a zbura deasupra împrejurimilor şi nu numai.

Proprietarul complexului, orădeanul Kiss Lajos, originar din comună, pune bazele unui club de aeronautică, pe care l-a şi denumit Blu Fly. "Doi instructori orădeni, David Molnar şi Costin Brânzaş, vor ţine cursuri de pilotaj pe avioane de mici dimensiuni şi planoare", povesteşte Kiss. Totodată, instructorii vor face şi zboruri de agrement, pentru cei care doresc să dea ture cu unul din avionetele puse la dispoziţie. Cât vor costa cursurile şi zborurile încă nu s-a stabilit, dar cei care vor cheltui la restaurantul din complex măcar 400 de lei vor primi, ca "desert" un zbor gratis.

Pistă "verde"

Pentru că aparatele de zbor trebuie să aibă de unde decola şi unde ateriza, la King's Land se lucrează de zor la construirea unei piste lungi de 800 de metri şi late de 45 de metri, chiar în cadrul complexului. De câteva săptămâni, mai multe utilaje lucrează la nivelarea terenului care până acum era folosit pentru agricultură. La terminarea lucrărilor, pista va fi înierbată, întrucât pentru aparatele mici de zbor nu este necesară o pistă betonată şi asfaltată.

Pe lângă faptul că va fi necesară pentru aeroclub, pista va folosi şi clienţilor complexului care vin de peste hotare. Lunar, la King's Land sosesc zeci de străini din Olanda, Germania şi din alte ţări europene, doar să joace golf, iar mulţi dintre ei şi-au exprimat dorinţa de a veni cu avioanele personale, care sunt de mici dimensiuni. "Vom avea şi un hangar, pentru ca turiştii să aibă unde să-şi lase aparatele", precizează David Molnar, unul dintre cei doi instructori de zbor.

Interes german

Patronul King's Land mizează, însă, pe faptul că aerodromul va fi căutat şi de românii care deţin avioane personale. "Vom avea şi punct de alimentare, care va prinde bine, fiind aproape de graniţă. Unui avion ultra-uşor îi ajunge combustibilul circa 1.000 de kilometri, astfel că cei care pornesc din Suceava sau Bucureşti spre vest pot face escale pentru alimentare la noi", spune Kiss.

Proprietarul complexului a luat deja legătura cu un club aeronautic din Stuttgart, care are peste 5.000 de membri şi care abia aşteaptă să aducă vizitatori la Ineu. "Vor să vină pentru că la noi au condiţii bune de zbor, iar traficul e mai lejer", spune Kiss.

08 gheorghe pasc.jpgOrice străin care va dori să aterizeze la Ineu va trebui, totuşi, să treacă întâi pe la Aeroportul din Oradea, pentru formalităţile vamale. Apoi, va putea zbura cât va dori prin România. Şeful Aeroportului din Oradea, Gheorghe Pasc (foto), vede cu ochi buni investiţia din Ineu. "E o idee foarte bună. Noi de anul trecut am comunicat tuturor primăriilor din judeţ că pot să-şi facă aerodrom, dacă vor, şi că îi sprijinim cu tot ce au nevoie în privinţa actelor necesare", spune comandantul.

"Mare lucru!"

Aerodromul va fi finalizat în această vară, urmând ca apoi să înceapă procedura de omologare, dar proprietarul King's Land estimează să termine totul până în august, astfel că a plănuit deja, pentru această lună, o inaugurare festivă. "Vom face un show aviatic cum nu s-a mai văzut pe la noi", promite Kiss.

08 dumitru togor.jpgBucuros de investiţie este şi primarul din Ineu, Dumitru Togor (foto). "La cât de săracă e comuna, este foarte bine că avem un astfel de agent economic care plăteşte taxe şi impozite", zice edilul, care spune că întreg complexul e un motiv de mândrie: "Ineul n-a avut niciodată ce are acum. Vin străinii şi cheltuie bani aici, e mare lucru". Doară-doară, odată cu avioanele, se va ridica şi nivelul de trai al întregii comune...


LA MAI MARE!
Investiţii complexe

Clubul aeronautic Blu Fly nu este singura investiţie făcută la King's Land în acest an. Terenul de golf, care se întinde acum pe 11 hectare, va fi extins la aproape 20 de hectare, aşa că în loc de şase găuri, va avea nouă, pentru a fi mai atractiv. Totodată, în această vară, clienţii complexului vor putea şi să joace tenis sau volei de plajă pe terenuri anume amenajate.

În plus, anul viitor, proprietarul vrea să demareze construcţia unui hotel, astfel încât străinii care vin la Ineu să nu trebuiască să-şi caute cazare prin alte părţi. Tot de viitor ţine şi planul de a amenaja o parte din cele 7 hectare de luciu de apă din interiorul complexului în zonă pentru practicarea schiului nautic.