La patru zile de la debutul anului şcolar 2020-2021, o clasă de-a IV-a de la Şcoala Gimnazială "Oltea Doamna" a fost nevoită să îşi întrerupă lecţiile, după ce un elev a fost depistat cu Covid-19.

S-a îmbolnăvit acasă

"Nu şcoala a fost sursa infecţiei, copilul s-a îmbolnăvit de la bunica lui, confirmată cu Covid-19. Băiatul a fost la şcoală doar în prima zi, după manuale", a declarat inspectorul şcolar general, Virgil Blage, joi, pentru BIHOREANUL.

Miercuri după-masă, când s-a confirmat că băiatul are la rândul lui Covid-19, Şcoala "Oltea Doamna" a aplicat prevederile Ordinului 5487 al ministerelor Educaţiei şi Sănătăţii şi a suspendat cursurile la clasa respectivă, pentru 14 zile. "Din câte am înţeles, vor încerca o formă de predare online", a precizat Blage.

Băiatul s-a întâlnit luni doar cu 11 colegi, deoarece clasa lui este împărţită în două grupe. Cum însă şi învăţătoarea este izolată, toţi copiii stau acasă. "Vor face lecţiile online", a declarat directoarea Florina Musca, pentru BIHOREANUL.

În acelaşi timp, însă, s-au suspendat cel puţin temporar lecţiile la o grupă de la Grădiniţa 23 din Oradea, unde este înscrisă o soră mai mică a elevului infectat. "Nu ştim încă dacă surioara este infectată, dar până vom afla s-a decis suspendarea orelor la grupa respectivă", a mai spus şeful IŞJ Bihor.

Precauţie

DSP Bihor a demarat o anchetă epidemiologică în acest caz, pentru a lămuri câte persoane ar fi putut fi contaminate şi trebuie să intre în izolare. 

"După discuţii cu învăţătoarea de la clasă, care susţine ferm că, în timpul petrecut la şcoală, toţi copiii au purtat mască şi au respectat măsurile de distanţare, nu se va impune izolarea pentru aceştia, ci doar s-a recomandat să rămână acasă, în perioada în care cursurile sunt suspendate. Ei nu sunt consideraţi contacţi direcţi, pentru că nu au stat minimum 15 minute fără mască în preajma unei persoane confirmate", a declarat BIHOREANULUI o sursă medicală.

Aşadar, cei 11 copii care s-au întâlnit luni la şcoală cu colegul lor ar trebui să stea acasă, dar nu sunt izolaţi propriu-zis.

Cine se izolează?

Este posibil, însă, ca în alte cazuri elevii şi profesorii să intre în izolare, dar nu doar ei, ci alături de familiile acestora.

"Când vor mai apărea cazuri confirmate printre elevi şi ancheta epidemiologică va scoate la iveală că nu s-au respectat regulile, vor intra în izolare şi colegii de clasă, şi cadrele didactice, dar şi familiile acestora. Colegii şi profesorii vor fi consideraţi contacţi direcţi şi metodologia Ministerului Sănătăţii prevede că toate persoanele care locuiesc într-un imobil unde se află o persoană izolată intră în izolare", a mai spus specialistul.

Regulile concrete de izolare se stabilesc pentru fiecare contact în parte, în urma anchetei epidemiologice, ţinându-se cont şi de acele situaţii unde familiile pot să se separe în mai multe imobile, astfel încât să nu fie nevoiţi să intre toţi membrii în izolare.