Turiştii care urcă în zonele montane din Bihor au o nouă posibilitate de a verifica dificultatea şi condiţiile traseului pe care vor să-l parcurgă.

Serviciul Judeţean Salvamont-Salvaspeo a pus coduri tip QR pe indicatoarele turistice din Padiş, Vârtop, Stâna de Vale şi defileul Crişului Repede.

Scanat cu o aplicaţie anume de pe telefon, un astfel de cod deschide automat site-ul salvamontiştilor bihoreni şi apoi descarcă track-ul GPS al traseului, adică date GPS privind lungimea traseului ori coordonatele acestuia, dar şi descrieri privind dificultatea. Dacă turistul îşi activează pe telefon conexiunea la internet GPS-ul, va putea urmări traseul în timp real, evitând astfel să se rătăcească. De asemenea, în caz de accident, turistul poate oferi informaţii exact asupra locului în care se află, reducând astfel timpul de intervenţie al salvatorilor montani.

„Deocamdată, avem astfel de coduri puse pe indicatoarele de la intrarea pe trasee. Pe măsură ce se vor deteriora şi alte indicatoare şi va fi necesară schimbarea lor, le vom adăuga şi acelora codul QR”, a declarat, luni, pentru BIHOREANUL, şeful serviciului Salvamont-Salvaspeo, Pinter Istvan.

Salvamontişii bihoreni le mai recomandă turiştilor care urcă în munţi să îşi instaleze şi aplicaţia „0Salvamont”, disponibilă în Google Play. Prin această aplicaţie, un turist poate suna direct la dispeceratul Salvamont pentru a cere informaţii sau ajutor, iar dacă rămâne activată, salvatorii din dispecerat pot monitoriza în timp real parcursul turistului.