Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului a anunțat că seismul cu magnitudinea 5,7 care a avut loc marți în judeţul Gorj și s-a resimțit inclusiv în Bihor a avut 315 replici. 

„În urma cutremurului cu magnitudinea de 5.7 ML (5.5 Mw), produs în zona seimică Gorj, Oltenia, în data de 14.02.2023, s-au produs în cursul nopţii de ieri 5 replici cu magnitudine ≥ 3 ML. Cea mai mare replică s-a produs la ora 03:07:06 (16.02.2023) la o adâncime de 10,8 km şi a avut magnitudinea de 4.2 ML, intensitatea macroseismică epicentrală IV”, a transmis, joi, INFP.

Specialiştii INFP au precizat că astfel de replici se vor mai produce câteva zile. Este de așteptat, însă, ca intensitatea lor să fie tot mai redusă. 

„Noi încercăm să instalăm noi aparate pentru a constrânge cât de cât locațiile unde se produc cutremurele, ca să știm exact și să identificăm cu precizie faliile și să știm exact adâncimea unde se produc cutremurele, pentru că aparatura se află instalată la suprafață. Ca să localizezi în adâncime ar mai trebui un senzor sau doi pe adâncime (...) După cum vedeți, sunt cutremure de 3-4 grade, ceea ce arată că încă nu s-a terminat procesul în zona respectivă”, a declarat șeful INFP, Constantin Ionescu, la Antena3.

Ionescu a spus, la Antena3, că numărul mare de replici este un record pentru România, însă potrivit news.ro, joi, INFP a anunțat că un seism produs în 2013 în Galați a avut peste o mie de replici în perioada imediat următoare.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!