Universitatea din Oradea este parteneră, alături de alte şase universităţi din ţară, în cadrul proiectului PLM-Adaptor - Reinventarea şcolii româneşti de inginerie, implementat de firma ADA Computers din Bucureşti, firmă furnizoare de servicii IT.

Potrivit unui comunicat de presă al Universităţii din Oradea, proiectul are drept scop creşterea aptitudinilor de muncă pentru 700 de studenţi - 100 de la fiecare universitate implicată - aflaţi în situaţia de tranziţie de la universitate la viaţa activă. Tinerii vor învăţa să-şi adapteze noţiunile teoretice învăţate în facultate la necesităţile mediului de afaceri, ceea ce va duce la o mai bună inserţie a lor pe piaţa muncii.

Studenţii vor simula într-o întreprinderea virtuală conceptele de dezvoltare digitală a produselor şi proceselor, aşa cum sunt folosite în prezent în cele mai moderne companii. Cursurile sunt împărţite în patru module care acoperă toate etapele din ciclul de viaţă al produsului: concepţia şi proiectarea produselor, analiza produsului şi realizarea fabricaţiei digitale a produselor folosind prototipul virtual şi integrarea etapelor de dezvoltare, colaborarea în întreprinderea virtuală şi managementul documentaţiei tehnice despre produs. Pentru fiecare modul în parte se va elabora un manual de specialitate care va fi folosit ca suport de curs.

Totodată, proiectul, întins pe o durată de 31 de luni, promovează parteneriatul între universităţi şi firmele din industrie, iar pentru a răspunde cât mai bine cerinţelor acestora, prima fază a proiectului a constat în cercetarea calitativă şi cantitativă a nevoilor firmelor şi construirea potretului-robot al angajatului ideal.

În perioada de desfăşurare a proiectului se vor realiza şi 14 burse a locurilor de muncă.

De la implementarea proiectului, adică din noiembrie 2009, Facultatea de Inginerie Managerială şi Tehnologică din Oradea a selectat grupul de 100 de studenţi, a distribuit chestionare referitor la nevoile şi aşteptările firmelor privind viitorii absolvenţi, realizând astfel şi mediatizarea proiectului.

Alături de Universitatea din Oradea, mai sunt implicate în proiect Universitatea din Bacău, Universitatea "Dunărea de Jos" din Galaţi - Facultatea de Inginerie din Brăila, Universitatea Maritimă din Constanţa, Universitatea "Dunărea de Jos" din Galaţi, Universitatea din Petroşani, Universitatea "Ştefan cel Mare" din Suceava.