Nemulţumiţi că merg acasă lună de lună doar cu câteva sute de lei, iar salariile lor nu sunt subiect de interes pentru politicieni, angajaţii nedidactici din învăţământul preuniversitar bihorean ameninţă cu o grevă generală, chiar din primele zile ale lunii ianuarie.

Vineri, 25 de astfel de muncitori au protestat timp de o oră în faţa Prefecturii Bihor. "Ne-am săturat de poveşti. Am 650 de lei salariul. Aşa nu se poate trăi", a spus o îngrijitoare de la o grădiniţă din Oradea. "Personalul se tot reduce, pentru că nu s-au făcut angajări în locul celor pensionaţi, lucrăm tot mai mult, dar salariile sunt mizerabile, nu au crescut deloc şi vor să le îngheţe şi anul viitor", a spus o altă protestatară.

Protestul a fost unul paşnic: oamenii s-au rezumat să îşi spună of-ul jurnaliştilor şi să vocifereze între ei, dar nu au scandat nimic. Totodată, singura pancartă afişată a fost una a sindicatului.

"Personalul nedidactic din învăţământul preuniversitar este, contrar promisiunilor din ultima vreme, într-o situaţie dezastruoasă. Suntem cei mai prost plătiţi din tot sectorul bugetar. Cadrele didactice vor primi majorări de 10%, noi nu", a declarat Dan Bonca, preşedintele Sindicatului Personalului Nedidactic Bihor.

Liderul sindical a precizat că a dus la toţi parlamentarii bihoreni petiţii şi fluturaşi de salarii, pentru a le cere ajutorul, însă n-au avut nicio reuşită. Vineri, protestatarii au înmânat o petiţie prefectului Claudiu Pop şi inspectorului şcolar general Nicolae Avram. În învăţământul bihorean sunt aproximativ 500 de angajaţi nedidactici.

Proteste similare au avut loc în această săptămână şi în alte oraşe din ţară.