Mortalitatea infantilă rămâne un capitol sumbru pentru România şi la nivel european. După 13 ani de integrare europeană, ţara noastră este în continuare pe primul loc în Uniunea Europeană, cu o rată a mortalităţii infantile aproape dublă (6,2 ‰) faţă de media de 3,5‰.

O analiză făcută de organizaţia Salvaţi Copiii arată că judeţul Bihor are o rată a mortalităţii infantile ridicată, de 7,8 la mia de copii născuţi vii, peste media naţională, de 6,2, scrie presshub.ro.

Dotările precare din maternităţi şi secţiile de terapie intensivă cauzează contribuie la valorile mari ale acestui indicator.

"Harta mortalităţii infantile arată un clivaj major între judeţe şi regiuni, una dintre cauzele directe fiind gradul de dotare a maternităţilor şi secţiilor de terapie intensivă. Astfel, în judeţul Tulcea, aflat pe primul loc al acestui capitol dramatic, rata mortalităţii infantile este de peste cinci ori mai mare decât în Municipiul Bucureşti, unde sunt concentrate multe maternităţi de gradul trei", menţionează asociaţia, într-un comunicat.

Harta mortalităţii infantile

Cele mai mari probleme întâmpinate de medici se referă la insuficienţa echipamentelor de protecţie în prima fază a crizei, lipsa de personal, infrastructura care nu permite organizarea circuitelor separate şi, mai ales, insuficienţa echipamentelor, în special a incubatoarelor, necesare pentru îngrijirea nou-născuţilor în contextul generat de pandemie, mai arată organizaţia Salvaţi Copiii.

Potrivit datelor furnizate de INS, în Bucureşti, rata mortalităţii infantile este de 2,8 la mia de copii născuţi vii, iar clasamentul naţional este condus de departe de Tulcea, cu 15,6. Judeţe unde mor mulţi copii sub un an mai sunt Mehedinţi (11,7‰), Constanţa (9,5‰), Vrancea (9.3‰), Mureş (9.0‰).

La polul opus, cea mai mică rată este, pe lângă Bucureşti, în Ilfov (3,5‰), Iaşi (3,6‰), Dâmboviţa (3,6‰), Covasna (4,4‰).