Inspectorul şcolar general Alin Novac Iuhas a prezentat, vineri, într-o conferinţă de presă, rezultatele simulării Evaluării Naţionale pentru elevii claselor a opta din judeţ. Datele oferite de acesta sunt cel puţin îngrijorătoare.

În Bihor, doar 42,51% dintre cei 5.485 de elevi de clasa a opta care au susţinut simularea au reuşit să obţină medie de trecere, adică peste 5. Cele mai proaste rezultate s-au înregistrat la examenul de matematică. "Pe discipline, rata de promovabilitate a examenului a fost 56,21% la limba şi literatura română, 28,23% la matematică, respectiv 73,55% la limba maternă", a spus şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Bihor.

La simulare au fost şi câteva note de 10: nouă la limba română, patru la limba maternă, dar niciuna la matematică.

În schimb, Alin Novac Iuhas se aşteaptă ca procentul să crească destul de mult, în vară, când elevii clasei a opta vor susţine examenul propriu zis. De altfel, răspunzând la întrebările jurnaliştilor, şeful IŞJ Bihor a spus că, în 2015, procentul de succes la simularea Evaluării Naţionale a fost de 47%, iar la examen acesta a crescut la aproape 80%.

"Bineînţeles, procentul de promovabilitate nu mă mulţumeşte, mi-aş şi dorit să fie unul mai mare, dar este un punct de plecare. În urma acestor rezultate, fiecare şcoală în parte va întocmi un plan de măsuri astfel încât procentul să fie altul la examenul propriu zis", a spus Alin Novac Iuhas.

De altfel, în conferinţa de presă, inspectorul şef le-a şi găsit nişte scuze elevilor care nu au reuşit să treacă de simulare, spunând că probabil aceştia au fost influenţaţi şi de faptul că s-au aflat pentru prima oară în faţa unui astfel de examen, pe care l-au dat în săli dotate cu camere de supraveghere. "Aceste note nu se trec în catalog decât la cererea scrisă a elevilor", a mai precizat Novac Iuhas.

Pe de altă parte, şeful IŞJ Bihor a mai anunţat că, săptămâna viitoare, începând din 7 martie, peste 8.000 de elevi de clasele a XI-a şi a XII-a din Bihor vor participa la simularea examenului de Bacalaureat.