Ca reacţie la asasinarea generalului Qasem Soleimani la Bagdad, Iran a anunţat că nu va mai respecta angajamentele acordului nuclear încheiat cu marile puteri ale lumii în 2015.

Pe de altă parte, preşedintele SUA, Donald Trump, a anunţat că Statele Unite vor riposta rapid, "poate într-o manieră disproporţionată", dacă Iranul loveşte orice ţintă sau persoană americană. De asemenea, Trump a ameninţat cu sancţiuni şi Irakul, ţară care a votat îndepărtarea trupelor străine. NATO se reuneşte, luni, de urgenţă.

Fără limite

Iranul a anunţat, duminică seara, că nu va mai respecta acordul privind armele nucleare. Potrivit digi24.ro, preşedintele Donald Trump a decis retragerea SUA din Acordul nuclear semnat de marile puteri cu Iranul în anul 2015. Rusia, China, Franţa, Marea Britanie şi Germania au menţinut însă Acordul cu Iranul.

Administraţia din Iran a precizat că nu va mai respecta limitele privind purificarea uraniului stabilite prin Acordul nuclear semnat cu marile puteri. Mai precis, administraţia de la Teheran a decis să nu mai respecte limitele referitoare la numărul de centrifuge, astfel că nu vor mai exista limite privind capacitatea de îmbogăţire a uraniului.

Purificarea uraniului se va face în funcţie de necesităţile tehnice, a transmis Agenţia Iraniană pentru Energie Atomică. Practic, nu va mai exista un plafon al capacităţilor de îmbogăţire a uraniului, a gradului de îmbogăţire a uraniului sau a activităţilor de cercetare şi dezvoltare în domeniul atomic.

Iranul va continua însă cooperarea cu Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), afirmă un oficial de la Teheran citat de agenţia IRNA.
Administraţia iraniană afirmă că va reveni la respectarea prevederilor Acordului nuclear din 2015 dacă Statele Unite anulează sancţiunile, scrie Mediafax.

Întâlnire de urgenţă a NATO

Secretarul general al NATO a convocat pentru luni o reuniune de urgenţă a Consiliului Nord-Atlantic, după ce Parlamentul irakian a votat expulzarea soldaţilor străini şi interzicerea tranzitării ţării de către aceştia, notează Digi24.ro.

Drept urmare, coaliţia anti-ISIS şi-a suspendat operaţiunile din Irak. Oficialii americani se tem că militarii SUA vor deveni ţinte şi au avertizat că orice gest de acest fel va avea consecinţe rapide şi extrem de dure.

Pe de altă parte, preşedintele american Donald Trump rămâne pe poziţii. 

"Aceste postări media vor servi drept notificare către Congresul Statelor Unite; în cazul în care Iranul va lovi orice persoană sau ţintă aparţinând Statelor Unite, SUA vor răspunde rapid şi complet, poate într-o manieră disproporţionată. O astfel de notificare nu este necesară, dar este totuşi făcută!" a transmis Donalt Trump pe Twitter.

Ameninţări

De asemenea, preşedintele SUA a ameninţat cu sancţiuni împotriva Bagdadului, după ce parlamentul irakian a cerut trupelor americane să părăsească ţara, spunând că, dacă trupele vor pleca, Irakul va trebui să plătească Statelor Unite costul bazei militare aeriene de acolo, potrivit Reuters.

"Avem o bază aeriană extrem de scumpă, care este acolo. A costat miliarde de dolari pentru a o construi, cu mult înainte de mandatul meu. Nu plecăm decât dacă ne vor plăti înapoi pentru asta", a declarat Trump reporterilor care îl însoţeau într-o călătorie cu avionul prezidenţial Air Force One.

Trump a spus că, dacă Irak a solicitat forţelor americane să plece şi acest lucru nu s-a făcut pe o bază prietenoasă, "le vom impune sancţiuni aşa cum nu le-au mai văzut niciodată. Va face ca sancţiunile împuse Iranului să pară oarecum blânde".

Parlamentul de la Bagdad a adoptat duminică o rezoluţie prin care cere Guvernului să expulzeze trupele americane din Irak, în urma raidului aerian al forţelor SUA în urma căruia Qasem Soleimani a fost omorât.