Mai mulţi plopi de pe malul drept al Crişului Repede, în vecinătatea fostului Ştrand Municipal, au fost îngropaţi de vii. Muncitorii firmei Kesz, care ridică aici aquapark-ul Nymphaea, au adunat pe malul râului şi în jurul plopilor movile uriaşe cu moloz şi cu pământ excavat de sub viitoarele bazine. Potrivit reprezentanţilor firmei, a fost soluţia cea mai puţin nocivă.

Tăiaţi din proiect

Pentru că îl vor folosi ca umplutură la parcarea viitorului aquapark şi sub aleile complexului, muncitorii au decis să nu ducă în afara şantierului molozul şi pământul scos de sub bazinele fostului Ştrand Municipal. Dată fiind greutatea încărcăturii, transportarea ar fi putut distruge străzile din jur. "Să nu mai vorbim de poluarea aerului şi de cea fonică datorată transporturilor cu camioanele de mare tonaj", spune Bela Sarosi, unul dintre managerii Kesz.

Potrivit acestuia, vor fi doborâţi toţi plopii, tăierile fiind prevăzute în proiectul aprobat de Primărie. Motivul? Puful pe care îl produc aceşti arbori ar fi putut colmata sistemele de filtrare şi recirculare ale apei din bazinele exterioare. "Înlocuirea lor este prevăzută prin proiect, iar în locul lor vor fi plantaţi arbori maturi, de talie medie, aleşi din specii care să se încadreze armonios cu aquapark-ul", garantează reprezentantul Kesz.

Verde din pământ

Sarosi susţine că întreg complexul va avea 45.000 metri pătraţi de spaţii verzi, ce vor include nu mai puţin de 1.351 de arbori, mulţi dintre aceştia maturi.

"Centrul wellness va avea două clădiri cu acoperiş înierbat ajungând până la cota terenului amenajat, plantat cu gazon. Vor putea fi percepute de către vizitatori de parcă ar germina direct din sol, iar dinspre Crişul Repede se vor vedea ca două dâmburi verzi", explică Sarosi. Altfel spus, două din clădirile aquapark-ului vor avea acoperişul prelungit până la nivelul solului şi acoperit cu gazon, de parcă ar fi una cu pământul.

În concluzie, afirmă reprezentantul Kesz, aquapark-ul va avea mai multă vegetaţie decât vechiul ştrand. Orădenii nu pot decât să spere că aşa va şi fi...