Un băieţel de trei ani decedat vineri seară, iar părinţii săi au fost internaţi la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş” în stare critică, după ce au consumat shaorma infestată cu Salmonella într-un fast-food din Bucureşti.

"Băieţelul a decedat aseară în spital, iar părinţii se află într-o stare deosebit de gravă şi sunt internaţi. Ne rugăm pentru ei să scape cu bine. Fiind adulţi au şanse mari să supravieţuiască acestei infecţii”, a declarat pentru Mediafax preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorului, Costel Stanciu.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti a deschis un dosar penal în acest caz în vederea indentificării vinovaţilor.

Atenţie la alimentele crude!

Infecţie bacteriană care afectează tractul intestinal, salmoneloza este cauzată de consumul de carne şi ouă crude sau insuficient tratate termic, dar şi de fructele sau legumele insuficient spălate. Alimentele mai pot fi contaminate de persoane care nu se spală bine pe mâini, mai ales după folosirea toaletei sau a hârtiei igienice.

Infestarea cu Salmonella poate provoca stări de greaţă, vărsături, dureri abdominale, febră, frisoane, cefalee, dureri musculare, sânge în scaun sau chiar decesul persoanei infestate.

Intoxicaţii în lanţ

Potrivit preşedintelui APC, numărul intoxicaţiilor cu Salmonella ar putea fi redus dacă instituţiile statului şi-ar face datoria.

"Vina o poartă şi instituţiile statului, pentru că nu realizează controale frecvente în astfel de unităţi alimentare publice. Igiena este esenţială în unităţile de tip fast food. Acest caz nu doar la Bucureşti a fost observat, dar şi la Iaşi unde în ultima săptămână au fost internate 100 de persoane din cauza bacteriei Salmonella”, a mai afirmat Cornel Stanciu.

Riscul de infestare cu Salmonella este mai ridicat în cazul consumului de shaorma pentru că la prepararea ei se folosesc sosuri cu majoneze din gălbenuş crud.