Perioada asta de mare încercare psihică scoate din oameni nu atât lucrurile bune, cât, mai ales, pe cele rele, în fruntea lor aflându-se perechea cea mai groaznică din bagajul uman - răutatea şi prostia. Autopropulsate de propriile lipsuri, acestea colindă mână în mână în spaţiul public, înjurând şi blestemând tot ceea ce nu este după chipul şi asemănarea lor.

Politicienii au fost mereu înjuraţi, asta nu e o noutate. "Ăia de la drumuri", la fel, pe bună dreptate. O categorie pusă recent la stâlpul infamiei este presa. Ca jurnalist care s-a apucat de meserie în plină renaştere a audio-vizualului (anii '90), perioadă în care jurnaliştii erau iubiţi şi respectaţi, mărturisesc că am greutăţi în a mă adapta la valul de ură îndreptat împotriva breslei, din toate direcţiile.

Dar mult mai grav este faptul că o parte considerabilă din naţiunea română a început să suduie şi să scuipe printre dinţi doctorii şi personalul medical. Poporul cu cele mai mici preocupări pentru sănătate, cu cele mai multe carii în gură şi cu cei mai mulţi dinţi lipsă, cu cele mai multe ţigări arse pe cap de locuitor, cu cele mai puţine vizite la medic şi cu cele mai mari probleme de igienă personală s-a trezit să-i înjure fix pe cei care trebuie să-i facă bine atunci când se îmbolnăvesc.

Tocmai medicii şi asistentele sunt de vină pentru viaţa nesănătoasă pe care ai dus-o, pentru alimentaţia complet greşită, pentru viciile care îţi erodează sănătatea zilnic, pentru iresponsabilitatea de la volan sau pentru că nu-ţi faci măcar o dată pe an un consult de sănătate? Tu, popor român, te sacrifici zilnic pentru copiii tăi ca să îi trimiţi la şcoli înalte, îi faci doctori, iar apoi îi înjuri pentru că îţi dau cifre ce nu-ţi convin şi îi acuzi de conspiraţie împotriva rasei umane.

Dar, dragă popor român, să ştii că înjuri doctorii greşiţi! Nu pe cei în halate albe şi combinezoane trebuie să îi blestemi, ci pe ăialalţi, doctorii îmbrăcaţi în costume elegante cumpărate din impozitele tale, doctorii făcuţi prin lucrări plagiate şi diplome cumpărate, cei care au nevoie de titlul de doctor pentru a mai urca o treaptă în dubioasa lor carieră plătită de la buget. Ei îţi conduc viaţa, din cauza lor eşti tot mai nesănătos, din cauza lor iei foc în spitale, din pricina lor circuli pe drumuri ca în anii '80, din cauza lor crezi că mersul la stomatolog e fiţă!

Potoleşte-ţi ura viscerală împotriva celor care au depus jurământul hipocratic! E posibil ca unul singur dintre oamenii aceia să aibă mai multă şcoală decât ultimele trei generaţii din familia ta la un loc. Ştiu că nu îţi convin statisticile cu care eşti bombardat zilnic, dar cifrele nu sunt ca literele, ele nu îţi cosmetizează realitatea, ci ţi-o prezintă rece şi tranşant, exact aşa cum este. Consumă-ţi energia pentru a te proteja ca să nu ajungi la rându-ţi unul dintre numerele alea. Spală-te la gură de înjurături, spală-te pe mâini de viruşi şi, dacă nu poţi fi deştept, măcar nu fi prost!