Creșterea numărului de viroze specifice sezonului rece se reflectă nu doar în aglomerațiile din camerele de gardă ale spitalelor, ci și în farmacii: în București, dar și în alte orașe, nu se mai găsesc anumite antitermice și antiinflamatoare.

În farmaciile din Bihor nu este, însă, cazul, cel puțin deocamdată, spune Sebastian Nemeth, președintele Colegiului Farmaciștilor din Bihor.

„Din ce am discutat cu colegii, în Oradea și în județ nu există penurii de medicamente pentru tratarea virozelor, singurele sincope sunt, la unele farmacii, în ce privește aprovizionarea cu Nurofen”, a explicat farmacistul.

Acesta a adăugat, însă, că Nurofen este doar o denumire comercială internațională (DCI), adică o marcă, substanța activă din acest medicament, și anume Ibuprofenul, fiind disponibilă în alte așa numite DCI-uri.

„Aceeași substanță activă și aceleași efecte le are, de exemplu, Modafenul”, a precizat președintele Colegiului Farmaciștilor din Bihor.

Presa centrală relatează că în farmaciile din Capitală și din alte orașe ale țării nu se găsesc antitermice și antiinflamatoare, mai ales pentru copii, cum ar fi Panadol (analgezic care conține aceeași substanță activă ca și Paracetamolul) ori Tamiflu (folosit ca antigripal).

Medicii de familie afirmă că în această perioadă, în care virozele de sezon au provocat un număr mare de infecții respiratorii, a crescut numărul celor ce cumpără medicamente pentru „răceli”, ceea ce în unele zone a dus la epuizarea sau reducerea stocurilor din farmacii.

Așa cum BIHOREANUL a mai scris, virozele respiratorii fac ravagii și în Bihor. Structurile de primire a Urgențelor se confruntă cu un val crescut de pacienți, iar Direcția de Sănătate Publică a centralizat în întregul județ aproape 3.500 de infecții acute ale căilor respiratorii superioare doar în ultima săptămână, pneumoniile fiind de două ori mai multe decât în aceeași perioadă a anului trecut. O bihoreancă a fost diagnosticată cu gripă și a avut nevoie de îngrijiri la Terapie Intensivă, la un moment dat medicii temându-se că o vor pierde.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!