Orădeanca Valerica Marc e una dintre multele victime ale sistemului medical bihorean, în care pacienţii par să nu aibă niciun drept, iar medicii îşi spală "în familie" rufele murdare, acoperindu-şi reciproc cazurile de malpraxis. Cu toate că are o boală incurabilă, în urmă cu un an orădeanca era plină de viaţă. Acum a ajuns o epavă umană, cu sănătatea şubrezită însă nu de diabetul de care suferă, ci de o doctoriţă. Care i-a spus, zâmbind, că va orbi...

Chiar şi după ce trei oftalmologi l-au infirmat, diagnosticul fals a aruncat-o într-un şir nesfârşit de depresii, femeia trăind de atunci cu antidepresive şi măcinată de gânduri sinucigaşe. Pentru nenorocirile pe care i le-a provocat, Valerica vrea s-o tragă pe doctoriţă la răspundere, dar nu poate întrucât Colegiul Medicilor tergiversează ancheta disciplinară, punând beţe-n roate inclusiv Justiţiei...

De la Pelican, la Neuro

Valerica Marc a aflat acum 10 ani că suferă de diabet zaharat de gradul II. Nevoită să se pensioneze înainte de limita de vârstă, pentru a primi indemnizaţia de la stat, femeia trebuie să-şi refacă anual dosarul medical, pentru reconfirmarea bolii, aşa cum cere legea. Ca urmare, în fiecare primăvară se internează în spital, unde îşi face analize complete, dar şi un consult general, ştiind că diabetul e o boală agresivă ce afectează întreg organismul. În mai anul trecut s-a internat la Spitalul Pelican. "E scump, dar am crezut că primesc şi servicii medicale de calitate", explică femeia. Că n-a fost tocmai aşa, a simţit-o pe propria piele.

"La cabinetul de oftalmologie, doctoriţa Corina Constantinescu mi-a zis verde-n faţă că am retinopatie diabetică, o boală ce duce la orbire. Am crezut că pică cerul pe mine. A râs de mine când am început să plâng. Spunea să nu mă supăr aşa tare, că boala asta intervine oricum de la o anumită vârstă la pacienţii cu diabet", povesteşte Valerica.

Câteva zile mai târziu, femeia a suferit o depresie atât de puternică încât familia a fost nevoită s-o interneze la neuropsihiatrie. Şi nu o dată. Întâi în luna mai, apoi în iunie şi din nou în iulie, fiind diagnosticată de dr. Elena Buhaş ca suferindă de depresie reactivă. După toate internările şi tratamentele urmate, femeia are în continuare sănătatea şubrezită şi trăieşte numai cu medicamente antidepresive.

Trei contra unu

De ce a şocat-o atât de tare diagnosticul? "Mama a avut retinopatie diabetică, iar în ultimii ani din viaţă era oarbă şi doar eu ştiu cât am tras cu ea. Nu vreau ca familia mea să sufere la fel. Decât aşa, mai bine mă arunc de la balcon", povesteşte, plângând, Valerica.

Pentru a-i scoate din cap gândurile negre, dar şi pentru a afla care e de fapt realitatea, familia a dus-o pe femeie la mai mulţi medici. Primul care a infirmat diagnosticul dat la Pelican a fost oftalmologul Cristian Mihuţiu de la Spitalul Militar din Oradea, apoi specialistul oculist Abu Taleb. Cum nici asta n-a fost de ajuns, pentru a se convinge că nu va orbi, vara trecută femeia s-a internat la Clinica de Oftalmologie din Cluj. Ţi de acolo a primit acelaşi diagnostic: "fără semne de retinopatie diabetică", după cum confirmă dr. Cristina Stan, unul dintre cei mai reputaţi medici din Ardeal.

Cu toate asigurările date de specialişti, Valerica Marc nu poate depăşi nici acum şocul psihic ce i-a distrus echilibrul interior. Cum se manifestă, explică soţul acesteia. "Plânge din orice, nu se poate concentra nici la lucruri mărunte, iar uneori nu poate merge la serviciu, deşi lucrează 4 ore pe zi. Are deseori insomnii, pierderi de memorie şi stări de leşin. Nu mai poate avea grijă nici de nepoţi, de frică să nu uite de ei... De când doctoriţa Constantinescu i-a pus acel diagnostic, soţia mea nu mai e om. A distrus-o!", acuză Dumitru, soţul femeii, convins că, odată făcut, răul nu va mai putea fi reparat nicicând.

Scuze la acuze

Contactată de BIHOREANUL, oftalmologul Corina Constantinescu respinge însă ideea unui diagnostic eronat. "Când am consultat-o, starea de sănătate îi era foarte alterată şi prezenta toate simptomele de retinopatie diabetică", declară, convinsă, doctoriţa. Mai mult, are explicaţii şi pentru diagnosticul dat de ceilalţi 3 specialişti oftalmologi care l-au infirmat pe cel dat de ea, justificându-l printr-o "posibilă îmbunătăţire temporară a stării de sănătate a pacientei". Fără a mai comenta în vreun fel acuzaţiile femeii, doctoriţa spune doar că aşteaptă rezultatele anchetei Colegiului Medicilor, unde Valerica Marc a depus o reclamaţie în septembrie 2012, încă nesoluţionată.

04 Carmen Pantis_3.jpgBIHOREANUL a încercat să afle de ce petiţia pensionarei nu a avut parte de un verdict, dar a primit un răspuns lapidar. "Sesizarea e în lucru la Comisia de Jurisdicţie a Colegiului Medicilor Bihor, care va înainta cazul Comisiei de Disciplină. Decizia finală va fi trimisă reclamantei şi poate fi contestată la Comisia Superioară de Disciplină a Colegiului Medicilor din România", a transmis preşedinta CM Bihor, Carmen Pantiş (foto).

"Nu există un termen reglementat legal pentru soluţionarea plângerilor. Până acum am primit doar expertiza specialistului oftalmolog, dar o aşteptăm şi pe cea a psihiatrului. Abia apoi ne vom pronunţa", a completat doctoriţa Pantiş, la insistenţele BIHOREANULUI, apreciind că în astfel de cazuri termenul rezonabil de soluţionare a reclamaţiilor ar fi undeva între 6 şi 12 luni.

Justiţia, în aşteptare

Oricum, Valerica Marc n-a mai aşteptat răspunsul Colegiului, temându-se că organizaţia "nu-i apără pe bolnavi, ci doar pe medici". Drept urmare, a reclamat-o pe doctoriţa Constantinescu şi la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea, acuzând-o de comiterea infracţiunii de vătămare corporală gravă. Dar nici procurorii n-au reuşit încă să urnească dosarul, pentru că şi verdictul lor depinde tot de decizia comisiei disciplinare medicale.

Cu toate acestea, femeia nu are de gând să renunţe la lupta pe care a pornit-o. Dimpotrivă. Chiar şi în absenţa unui răspuns pozitiv de la Colegiul Medicilor sau de la Parchet, o va da în judecată pe doctoriţă şi-i va cere soctoteală în instanţa civilă. "Să plătească despăgubiri pentru toate traumele pe care mi le-a provocat! M-a îmbătrânit pe picioare!", acuză Valerica. Şi, într-un fel, îndârjirea pensionarei e explicabilă. Nu e tocmai normal să intri în spital cu o boală şi să ieşi cu două...


COLEGIUL IERTĂTOR
Organizaţie de "protecţie internă"

04 Topala Vladimir.jpgÎn 17 ani de când fiinţează ca singurul for ce verifică respectarea de către medici a normelor de etică profesională şi deontologie medicală, Colegiul Medicilor din Bihor n-a dat niciun verdict de malpraxis, spălându-i în schimb de păcate pe medici, pe bandă rulantă. O arată propriile-i statistici, conform cărora dintre cele 49 de reclamaţii luate în discuţia Comisiei de Disciplină în perioada 2005-2011 doar una s-a lăsat cu o pedeapsă, şi aceea "subţire", iar în 2012, din 15 reclamaţii, în numai 3 cazuri s-au aplicat sancţiuni - un vot de blam, un avertisment şi o mustrare.

Singurul caz de malpraxis demonstrat oficial în Bihor e al ginecologului Radu Scridon şi al anestezistului Vladimir Topală (în foto) de la Spitalul Episcop Nicolae Popovici din Beiuş, acuzaţi de moartea Marcelei Gruie în timpul unei naşteri prin operaţie de cezariană. Cei doi au fost scoşi basma curată de CM Bihor, dar găsiţi vinovaţi apoi de toate comisiile medicale care i-au anchetat. După patru ani de procese, pe 15 noiembrie 2011 Curtea de Apel Oradea i-a condamnat definitiv la 2, respectiv 3 ani de închisoare cu suspendare pentru ucidere din culpă, şi la plata a 150.000 euro daune morale în favoarea familiei femeii decedate, în solidar cu spitalul ai cărui angajaţi sunt şi acum.