„Provocări în diversitatea și funcționarea ecosistemelor” a fost tema clusterului 6 care s-a derulat la ediția din luna aprilie a Innovation Days, parte a EU GREEN Entrepreneurship Journey, la Facultatea de Informatică și Științe din cadrul Universității din Oradea. Având-o ca mentor pe prof. univ. dr. habil. Diana Cupșa, nouă studenți, masteranzi și doctoranzi de la departamentul de Biologie al Facultății de Informatică și Științe au propus metode inovatoare pentru rezolvarea a trei provocări: creșterea biodiversității, stoparea dezvoltării explozive a speciilor invazive de plante și îmbunătățirea rezistenței climatice în campus.

Unul dintre proiectele prezentate de tineri - „Embrace biodiversity, raising biodiversity in campus” - a avut ca scop creșterea biodiversității în campus prin educație și acțiune comunitară.

„Ideea principală a proiectului nostru a fost ca bioversitatea din campusul Universității din Oradea să fie îmbogățită prin plantarea unor plante autohtone și prin crearea unor condiții favorabile pentru anumite grupuri de animale, ca de exemplu căsuțe pentru păsări”, a explicat Réka-Dorottya Pantya, master anul I la Facultatea de Informatică și Științe, specializarea biodiversitatea și monitorizarea ecosistemelor.

În opinia studenților, masteranzilor și doctoranzilor implicați în proiect, soluția propusă duce la crearea unor habitate favorabile pentru dezvoltarea faunei și are și un scop educativ, oferind informații despre importanța biodiversității.

„Impactul creat de soluția noastră ar fi o floră și faună bogată în specii, deci o biodiversitate mare în campusul universității”, a precizat studenta Réka-Dorottya Pantya.

„Ce am propus noi combină în mod eficient educația, implicarea activă și acțiunile practice pentru a proteja mediul și a crește conștientizarea în comunitatea noastră despre importanța biodiversității. Mi-a plăcut să văd oamenii implicându-se direct, comunicând și accesând informații noi, luând astfel măsuri concrete pentru protejarea mediului înconjurător”, a completat Răzvan Florin Popa, doctorand în domeniul Biologiei, anul I.

Coduri QR pentru copaci și locuri de recreere pe iarbă

În cadrul clusterului, studenții au discutat cu colegi din Suedia și Polonia și au venit cu idei precum amenajarea unor hoteluri pentru insecte, care să servească drept loc de iernare pentru acestea ori grădini de ciuperci și plante aromatice.

„Prin educație și prin implicare activă, putem crește biodiversitatea. Impactul nu poate fi decât unul pozitiv, pentru că fără biodiversitate planeta nu poate supraviețui. Cel mai mult mi-a plăcut faptul că am lucrat în echipă și am aflat multe lucruri noi din conversațiile purtate cu colegii și mentorii”, a spus Ariana Manole, studentă în anul I la Facultatea de Informatică și Științe, specializarea Biologie.

Tinerii implicați în Clusterul 6 au venit cu ideea amplasării unor coduri QR pe copacii din campusul universității orădene și posibilitatea ca, prin folosirea unei aplicații care să „citească” aceste coduri, utilizatorii să afle toate informațiile despre arbori. „Au propus ca aplicația să ofere și posibilitatea de a informa administrația campusului în cazul în care apar pericole. Dacă studenții observă că sunt pomi care pot fi doborâți de o furtună ori ramuri care pot cădea, să poată semnala administrației prin aplicație”, a explicat prof. univ. dr. habil. Diana Cupșa (foto centru), directorul Departamentului de Biologie al Facultății de Informatică și Științe din Oradea.

O altă propunere a vizat amenajarea unor locuri de recreere pe iarbă și amplasarea în campus a unui mobilier din materiale naturale. „De multe ori, când e vreme bună, studenții stau în jurul lacului și li s-a părut că nu au destul de multe locuri în care să se adune pentru a putea socializa”, a detaliat profesoara Diana Cupșa.

Studenții doresc ca ideile lor să fie cuprinse într-un pachet de servicii, de care să poată beneficia firme specializate în întreținerea parcurilor urbane și persoane care vor să își amenajeze grădinile în mod sustenabil.

Mai multe informații despre activitățile desfășurate de către Universitatea din Oradea în cadrul proiectului EU Green găsiți aici (media.uoradea.ro).

(advertorial)

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!