Timp de trei zile, Oradea va găzdui o competiţie importantă la nivel european, în care înotători profesionişti se vor întrece într-un bazin cu apă de până la cinci grade.

Detalii despre eveniment au fost oferite joi, la Primăria Oradea, de înotătorul orădean Ovidiu Tirla, care a adus competiţia în urbe, şi de Paul Georgescu, primul român care, în 2019, a devenit campion mondial la această disciplină sportivă.

12 concurenţi cu dizabilităţi

La conferinţă au participat şi înotătorii Ram Barkai, care este şi preşedintele International Ice Swimming Association, Petar Stoychev, înotător cu patru prezenţe la Jocurile Olimpice şi membru în aceeaşi asociaţie, John Myatt, înotător paralimpic fără un picior care va concura la Oradea, viceprimarul Marcel Dragoş şi jurnalistul sportiv bucureștean Vlad Lucian Arhire, care va comenta evenimentul pe tot parcursul weekendului.

Preşedintele International Ice Swimming Association, Ram Barkai, le-a explicat celor prezenţi că este pentru prima dată când se desfășoară campionatul european, dat fiind că este un sport nou, iar în anii precedenţi s-au ținut doar competiții de Campionat Mondial. O altă premieră este desfășurarea competiției într-un bazin exterior (vizavi de Parcul Brătianu), având în vedere că până acum concurenţii înotau pe un braţ al unui lac sau râu peste care era montat un schelet de piscină, cu coloane.

"La această primă ediţie avem concurenţi din 27 de ţări europene, mai exact 322. Între aceştia se numără şi 111 femei şi 12 concurenţi la paralimpice. Am încercat deja apa, care este rece, dar nu foarte rece", a explicat Ram Barkai.

La rândul său, viceprimarul Marcel Dragoş a spus că se bucură că această primă ediţie a Campionatului European are loc în Oradea, unde în ultimii ani înotul a devenit tot mai atractiv, în special pentru copii. 

35 din România

"Prima parte a campionatului se va desfăşura dimineaţa, începând de la ora 9 până la 13, vineri, sâmbătă şi duminică, iar spre seară, de la ora 16.30, vor avea loc semifinalele şi finalele. Cea mai spectaculoasă probă, de înot în stil liber, va avea loc sâmbătă după-amiază. Intrarea este liberă, aşa că oricine poate să vină şi să susţină concurenţii", a spus şi înotătorul Petar Stoychev.

Paul Georgescu, care este şi preşedintele Asociaţiei Sportive Ice Swimming and Open Water din România, a subliniat în faţa celor prezenţi că organizarea acestei competiţii la Oradea i se datorează în mare parte orădeanului Ovidiu Tirla.

"Din România vor fi 35 de înotători profesionişti, între care se vor număra şi mai mulţi tineri, colegi cu David Popovici. El nu a putut să ne onoreze cu prezenţa pentru că se pregăteşte intens pentru Jocurile Olimpice de la Paris, însă ne susţine. Obiectivul meu e să luăm cât mai multe medalii, însă nu vreau să pun multă presiune pe colegii noştri", a explicat Paul Georgescu.

Trei din Oradea

Din Oradea, la competiţie vor concura, la mai multe probe: Ovidiu Tirla, antrenor de înot al clubului CSM şi campion mondial la proba de 50 de metri spate, la Campionatul Mondial de înot în ape îngheţate din 2022, și vicecampion în 2023, David Fazekas, înotător amator care a îndeplinit baremul de calificare, şi Antonio Alexandrescu, poloist la echipa CSU Oradea.

"Vor fi mai multe probe, dar proba considerată regină a acestei competiţii este cea de 1.000 de metri liber. Alte probe sunt 500 m liber, 50 m liber şi ştafetă. La acestea, sportivii pot înota în orce stil: craul, spate, fluture sau bras. Concurenţii vor fi recompensaţi cu diplome, trofee şi cu un ceas special de înot. Temperatura apei trebuie să fie mereu sub 5 grade, iar înotătorii să concureze fără să poarte echipamente speciale care să-i ferească de frig", a detaliat Ovidiu Tirla.

Pentru a putea participa, un sportiv trebuie să se antreneze constant şi să crească nivelul de timp pe care îl petrece într-o apă rece, a cărei temperatură scade pe parcursul evoluţiei sale, de pe la 15 grade până la 5 sau mai puţin.

"Totul depinde de capacitatea de adaptare a corpului în apa rece. Fizic poţi, e nevoie doar de antrenament, mintal e puţin mai greu, dar se poate trece şi peste asta cu multă determinare", a mai spus Tirla.

Evenimentul va debuta joi seară, de la ora 18, la Bazinul Olimpic "Ioan Alexandrescu" cu o defilare a celor 322 de sportivi. Vineri, de la ora 9, vor avea loc primele probe.

Primul Campionat European de înot în ape înghețate este organizat de International Ice Swimming Association, Asociația Sportivă Ice Swimming and Open Water, în parteneriat cu Primăria Municipiului Oradea, Visit Oradea și CSM Oradea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!