Ministerul Educaţiei a aprobat noul calendar pentru înscrierea în învăţământul primar, stabilind că toţi copiii pot fi înscrişi în clasa pregătitoare până în data de 7 iulie. Înscrierile au demarat pe 4 martie şi, dacă nu ar fi intervenit starea de urgenţă, s-ar fi încheiat în câteva săptămâni.

Noul termen limită se aplică atât pentru copiii care împlinesc vârsta de 6 ani până la data de 31 august 2020 inclusiv, pentru care înscrierea este obligatorie, cât şi pentru cei care împlinesc 6 ani între 1 septembrie şi 31 decembrie, care pot merge la şcoală dacă părinţii doresc să-i trimită.

Părinţii trebuie să descarce cererea-tip de înscriere online de pe site-urile şcolilor, să o completeze şi să o transmită la unitatea de învăţământ, împreună cu documentele doveditoare şi cu o declaraţie-tip pe proprie răspundere, cu privire la veridicitatea datelor şi informaţiilor completate.

"Transmiterea documentelor la unitatea de învăţământ se poate face pe e-mail sau prin poştă. Părintele are posibilitatea să decidă dacă depune direct la unitatea de învăţământ cererea-tip de înscriere, respectiv documentele doveditoare", se arată într-un comunicat transmis vineri de Ministerul Educaţiei.

Înscrierea online nu va scuti părinţii de predarea documentelor la şcoală în toamnă: "În situaţia transmiterii documentelor pe e-mail, prin poştă, cu confirmare de primire, documentele care au stat la baza înscrierii în clasa pregătitoare vor fi solicitate şi în format fizic, în termen de maximum două săptămâni de la începerea cursurilor".

Pentru copiii care vor împlini 6 ani între 1 septembrie şi 31 decembrie care încă nu au fost înscrişi la şcoală, ca să-i poată trimite la toamnă la şcoală, părinţii trebuie să obţină şi o recomandare de la grădiniţă. În situaţia în care copilul nu a frecventat grădiniţa sau s-a întors din străinătate, părintele face o cerere către Centrul Judeţean pentru Resurse şi Asistenţă Educaţională Bihor, pentru evaluarea dezvoltării copilului. Şi această cerere se poate trimite prin mail sau poştă.

Repartizarea copiilor în clase se va face într-o primă etapă între 8 şi 20 iulie, iar apoi între 21 şi 31 iulie.

"Toate unităţile de învăţământ au obligaţia de a oferi informaţii referitoare la procedura de înscriere a copiilor în învăţământul primar, indiferent dacă părinţii fac parte sau nu din circumscripţia respectivă", a mai transmis MInisterul Educaţiei.

Calendar învăţământ primar