Copiii de 6 ani pot fi înscrişi la clasa pregătitoare, anul acesta, în două etape, iar părinţii pot opta pentru grădiniţă sau şcoală, dar şi pentru o unitate de învăţământ în afara circumscripţiei, prioritate având însă copiii din proximitatea şcolii, potrivit noii metodologii publicate pe site-ul Ministerului Educaţiei.

Conform oficialilor de la Educaţie, citaţi de Adevărul, pe 2 aprilie se dă startul la înscrierile la clasa pregătitoare şi clasa I, urmând ca afişarea listelor finale să se facă pe 24 mai.

În prima etapă, părinţii îşi vor putea înscrie copiii la unităţile de circumscripţie, dar şi la alte şcoli sau grădiniţe, iar în etapa a doua vor avea prioritate copiii care nu au fost repartizaţi şi care vor putea fi înscrişi numai la şcolile unde rămân locuri libere.

Cei care nu îşi vor găsi un loc, pentru că refuză unitatea şcolară de circumscripţie, intră în etapa a II-a, care va avea loc în perioada 8-17 mai.

Ministerul va da părinţilor şansa să-şi înscrie copiii la şcoală inclusiv printr-o platformă online.

"Toţi copiii ai căror părinţi solicită înscrierea în clasa pregătitoare, la şcoala de circumscripţie, vor fi înmatriculaţi la unitatea de învăţământ solicitată. Pe locurile libere se înscriu şi, ulterior, se înmatriculează, copiii care provin din alte circumscripţii şcolare, inclusiv din alte localităţi, în conformitate cu solicitările părinţilor", se arată în metodologie. Dacă numărul cererilor de înscriere pentru copii din afara circumscripţiei este mai mare decât numărul de locuri libere, atunci vor fi aplicate criterii de departajare. Vor avea prioritate copiii care suferă de un handicap, sunt orfani de ambii părinţi, provin dintr-un centru de plasament, orfani de un singur părinte sau au fraţi în unitatea de învăţământ respectivă.

"Metodologia este în dezbatere publică, unde va rămâne timp de o săptămână şi i-am rugat deja pe reprezentanţii asociaţiilor de părinţi, şi pe inspectori să aducă feedback. Documentul va fi aprobat cu o săptămână înaintea termenului iniţial şi ar putea suferi modificări", a declarat ministrul Educaţiei, Remus Pricopie.