Direcţia de Asistenţă Socială Oradea a anunţat că înscrierile pentru copiii care vor merge din toamnă la creşe se vor face exclusiv online.

Sesiunea de înscriere va avea loc între 2 şi 30 iunie, iar cererile şi documentele necesare se vor transmite fotocopiate la adresa de e-mail sps.dasoradea@gmail.com. Pot fi înscrişi la creşă copiii care au între 10 luni şi 3 ani.

„Până acum, cererea pentru creşele noastre era tot timpul mare. Nu ştim cum va fi din septembrie, dacă părinţii vor dori să îşi mai aducă copiii în comunitate, de teama Covid-19. Dar vrem să depună cererile doar online, pentru că vorbim de părinţi tineri, care au gadget-uri şi ştiu să trimită documente online”, a explicat Arina Moş, directoarea DASO, marţi, pentru BIHOREANUL.

În Oradea, sunt 14 creşe publice, cu circa 700 de locuri disponibile, iar încă una este în construcţie şi va fi dată în folosinţă în ianuarie, în parcul industrial de pe Calea Borşului. Taxa lunară la o creşă din Oradea este de 250 de lei.

Ce acte sunt necesare

Ca să-şi înscrie copilul la creşă, părinţii trebuie să trimită o cerere care se regăseşte pe site-ul DASO, certificatul de naştere al acestuia, actele de identitate ale părinţilor sau reprezentanţilor legali, certificatele de naştere ale fraţilor minori, adeverinţa de venituri pentru fiecare părinte, care să cuprindă venitul brut al părintelui pe ultimele 6 luni, şi o adeverinţă de la locul de muncă al părintelui care se află în concediu pentru creşterea copilului, în care se va specifica data încetării suspendării contractului de muncă.

Părinţii mai trebuie să transmită către DASO fişa de imunizări a copilului, întocmită conform prevederilor elaborate de Ministerul Sănătăţii.

De asemenea, dacă este cazul, se trimite şi adeverinţa de la grădiniţa care funcţionează în aceeaşi clădire cu creşă, dacă este frecventată de fraţi sau surori ai copilului pentru care se solicită înscrierea la creşă; adeverinţă de la unitatea de învăţământ frecventată de către mamă, la forma de zi; sentinţa de divorţ şi dovadă cuantum pensie de întreţinere (alimentară); hotărârea sau sentinţa de plasament sau a sentinţei de încredinţare în vederea adopţiei.

Dosarul de înscriere mai trebuie să cuprindă o declarație pe proprie răspundere a părintelui sau reprezentantului legal solicitant că documentele anexate cererii de înscriere la creșă sunt conforme cu documentele originale şi alte acte doveditoare privind situaţia de dificultate a familiei - dacă este cazul.

Informaţii detaliate se pot obţine la numărul de telefon 0359 / 411 925  - Serviciul Programe Sociale.