Noua tulpină de coronavirus din Marea Britanie circulă deja în toate regiunile ţării şi se răspândeşte rapid, existând probabilitatea ca în viitorul apropiat să fie prezentă pe întreg teritoriul României avertizează Institutul Naţional de Sănătate Publică. Instituţia arată, într-o analiză a primelor 136 de cazuri de infectare din ţară, că între cele mai multe dintre infectări nu a fost stabilită o "legătură epidemiologică".

Potrivit INSP, cele 136 de persoane depistate infectate cu varianta B.1.1.7. (cunoscută ca noua tulpină din Marea Britanie) au provenit din judeţele: Bihor (un singur caz, diagnosticat la începutul acestei luni), Argeş (2 cazuri), Bucureşti (80), Brăila (1), Botoşani (4), Caraş-Severin (2), Cluj (9), Constanţa (1), Covasna (1), Galaţi (2), Giurgiu (1), Gorj (2), Hunedoara (1), Ilfov (5), Mureş (1), Prahova (1), Suceava (5), Timiş (11), Vâlcea (4), Vrancea (1) şi Vaslui (1).

Tulpina este prezentă astfel în jumătate din judeţele ţării, ceea ce "denotă o răspândire extinsă şi o probabilitate mare de a cuprinde întreg teritoriul ţării în viitorul apropiat", se mai arată în analiza INSP, conform Hotnews.ro.

Potrivit celor mai recente evidenţe din Marea Britanie, boala se dezvoltă mai sever în cazul vârstnicilor. 

În România, cele mai multe cazuri de infectare cu noua tulpină s-au înregistrat la grupa de vârstă 45-54 ani. Marea majoritate a pacienților (95,6%) au avut vârsta mai mare de 25 de ani. De asemenea, au fost înregistrate două cazuri cu vârsta sub un an, ambii copii provenind din focare familiale de Covid-19.

În ce priveşte distribuţia pe grupe de vârstă şi sexe, din cele 136 de cazuri înregistrate, cele mai multe cazuri s-au înregistrat pe segmentul 55-64 de ani în cazul bărbaţilor, respectiv 25-34 de ani în cazul femeilor.

O problemă majoră, care demonstrează extinderea comunitară a tulpinei britanice, este că în peste jumătate dintre cazurile confirmate până acum în ţară, concret pentru 77 dintre ele, nu a fost identificată "legătura epidemiologică", adică nu se ştie de unde a fost luat virusul.

Doar 49 de cazuri (36%) au avut contact cu bolnavi confirmaţi cu noua variantă a virusului B.1.1.7 sau au făcut parte din focare familiale sau de colectivitate, în vreme ce călătoria în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord a fost menţionată pentru numai 5 dintre cazuri (4%). Un caz a fost încadrat ca infecţie asociată asistenţei medicale, locul probabil al transmiterii fiind spitalul, iar pentru alte două cazuri contactul probabil a avut loc în familie, respectiv la locul de muncă (sursa probabilă nu fusese investigată prin secvenţiere).