Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor, Dorel Luca, a anunţat vineri semnarea contractului de finanţare pentru două proiecte ale instituţiei, demarate în urmă cu mai mulţi ani: "Educatori pentru societatea cunoaşterii" şi "Formarea profesorilor de matematică şi ştiinţe în societatea cunoaşterii". Ambele au ca scop perfecţionarea cadrelor didactice, primul fiind realizat în parteneriat cu IŞJ Timiş, Casele Corpului Didactic din cele două judeţe şi SIVECO România, iar al doilea cu IŞJ Bucureşti, SIVECO şi Tehne România.

Perfecţionare şi dotare

Coordonatorul primului proiect, "Educatori pentru societatea cunoaşterii", inspectorul şcolar Florin Negruţi, a explicat că obiectul general este dezvoltarea competenţelor personalului didactic din învăţământul preuniversitar. Practic, 3.300 de cadre didactice şi 1.100 de cadre de conducere, îndrumare şi control ale unităţilor şcolare din Bihor şi Timiş vor participa la cursuri de perfecţionare concepute în 5 module: formarea competenţelor IT şi certificarea ECDL, metode interactive de predare-învăţare, curriculum, managementul clasei şi managementul unităţii de învăţământ.

"Din Bihor vor fi cuprinse în proiect 1.720 de cadre didactice", a declarat Negruţi. Pentru cursurile educatorilor, învăţătorilor şi profesorilor, IŞJ va înfiinţa 8 centre acreditate în judeţ, dotate cu echipament şi logistica necesară. Deocamdată, nu s-au stabilit însă care vor fi aceste centre. "Dorim să alegem şcoli care nu au mai fost implicate în alte proiecte, ca să le putem dota cu acest prilej", a precizat Dorel Luca, şeful ISJ Bihor.

În cadrul acestui proiect, SIVECO va realiza şi un site de comunicare şi de e-learning pe care se vor posta suporturi de curs şi aplicaţii practice.

Valoarea acestui proiect este de 20,94 milioane lei, sumă din care 20% vor fi asigurate de Ministerul Educaţiei. Durata de desfăşurare a proiectului este de 36 de luni.

Doar pentru unii

Cel de-al doilea proiect, "Formarea profesorilor de matematică şi ştiinţe în societatea cunoaşterii", realizat în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti, vizează 5.000 de cadre didactice din Capitală şi Ilfov, respectiv regiunea de nord-vest a ţării, adică judeţele Bihor, Satu Mare, Maramureş, Cluj, Bistriţa Năsăud şi Sălaj.

Potrivit coordonatorului proiectului, inspectorul Elisaveta Roşu, proiectul are ca obiectiv general formarea şi dezvoltarea competenţelor cadrelor didactice din sfera matematică şi ştiinţe pentru a elabora şi implementa un curriculum integrat, adică unul comun pentru mai multe materii din acelaşi trunchi.

"Acest proiect este o adevărată provocare pentru noi, deoarece încercăm să creăm acel curriculum interdisciplinar care să arate legătura dintre matematică, fizică, chimie. E un fel de reabilitare curriculară", a explicat Dorel Luca.

Şi în cadrul acestui proiect se va realiza un portal online cu aplicaţii practice. Valoarea lui este de 20,89 milioane lei, iar durata de implementare - 30 de luni.

Aplicaţi pe site!

Deocamdată pentru niciunul din cele două proiecte nu s-au stabilit criteriile de selecţie a cadrelor didactice, însă - potrivit reprezentanţilor IŞJ Bihor - acestea vor fi afişate pe site-ul instituţiei până la jumătatea lunii viitoare.

Ce se ştie sigur este că pentru cel de-al doilea proiect vor putea să se înscrie doar profesori de specialitate, adică cei de matematică sau de ştiinţe.

Profesorii vor putea să aplice pentru proiecte online, pe site-ul Inspectoratului Şcolar, www.isjbihor.ro.