Înaintea sărbătorilor de iarnă şi a “campaniei” de pregătire a unor sortimente diverse de alimente tradiționale, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Bihor a anunţat că a pregătit un plan de măsuri preventive, menite a proteja consumatorii de produse neconforme.

Potrivit unui comunicat dat publicităţii vineri, acest plan include “ample acţiuni de verificare a operatorilor economici din sectorul alimentar, cu accent pe comercializarea produselor alimentare caracteristice acestei perioade”, vizate fiind unităţi din municipiile și orașele județului, dar şi din alte localităţi, în mod special procesatorii (abatoare, unități de procesare carne şi lapte, brutării, patiserii, cofetării etc.), și de comercializare (de la carmangerii la depozite, magazine, restaurante, pensiuni şi hoteluri care intenționează să organizeze mese festive), dar și târgurile de animale și piețele agroalimentare.

De altfel, inspectorii DSVSA recomandă populaţiei să cumpere produse alimentare doar din unităţi autorizate, la care pot fi asiguraţi parametri de calitate şi, totodată, pot fi controlate din acest punct de vedere, cetăţenii putând sesiza actele de comerţ în spaţii şi locuri neautorizate atât direct la sediul instituţiei, cât şi la circumscripţiile teritoriale, telefonic la numărul 0259.266.141 şi online, pe adresa de e-mail office-bihor@ansvsa.ro.

Câteva sfaturi

DSVSA aminteşte că, pentru a fi considerate sigure, ouăle trebuie să provină din centre de ambalare autorizate, unde sunt supuse controlului permanent, să fie ambalate, marcate şi etichetate corespunzător. Pe fiecare ou trebuie marcată data valabilităţii şi codul fermei producătoare, iar pe etichetă marca ovală a centrului de ambalare, sistemul de creştere, categoria de greutate şi data valabilităţii.

Comercializarea directă a laptelui şi produselor obținute din lapte crud poate fi realizată doar în spaţii special amenajate din pieţele agroalimentare (hale de lactate), numai în ambalaje de desfacere corespunzătoare de unică folosinţă (pungi, hârtie cerată alimentară, etc.), în recipiente curăţate şi igienizate, în vitrine special destinate acestui scop. Comercializarea acestor produse trebuie să fie însoţită de informaţii scrise din partea producătorului, care să conţină menţiuni referitoare la denumirea produsului, numele producătorului, locul producerii, data obţinerii, valabilitate, compoziție etc.

Carnea (de porc, vită, oaie, pasăre, pește sau alte specii) nu poate fi comercializată decât prin unități de alimentație publică (magazine, măcelării, supermarket etc.) şi trebuie să fie marcată cu marcă de sănătate/identificare (ştampilă) fie direct (pentru carnea în carcasă), fie pe eticheta aplicată pe ambalaj. Mărcile de sănătate/identificare oficiale sunt în acest caz ovale (pentru toate speciile) sau hexagonale (pentru porc) şi au înscripţionate în centru numărul de autorizare al unităţii de sacrificare/producție. În partea superioară toate mărcile au inscripţionat „ România” şi în partea inferioară cele ovale au inscripţia CE, iar cele hexagonale mențiunea ”Controlat sanitar veterinar”. Orice altă inscripţie sau situații în care inscripția nu este vizibilă și sau lizibilă poate să ridice suspiciunea de fraudă, populaţia fiind rugată să anunţe autoritatea veterinară competentă.

Analizele, obligatorii

În contextul în care una din cele mai populare îndeletniciri în această perioadă este sacrificarea porcilor pentru consumul propriu, DSVSA aminteşte că examinarea în vederea depistării trichinelozei este obligatorie, neconformarea proprietarilor de animale urmând să fie sancţionată cu amenzi de până la 2.000 lei. Examinarea se face fie de către personalul acreditat, fie de personalul propriu al DSVSA Bihor din circumscripţiile sanitare-veterinare, respectiv de medicii veterinari din fiecare comună.

Pentru perioadele 30 noiembrie – 24 decembrie și 27 decembrie 2017 – 07 ianuarie 2018 DSVSA a organizat în judeţ mai multe centre de examinare, în Oradea la sediul propriu (str. Ion Bogdan nr. 37), în Piaţa Cetate şi în Piaţa Decebal, în pieţele din Salonta, Beiuș, Ştei, Aleșd, Marghita și Valea lui Mihai), la sediile circumscripțiilor comunale şi prin medicii de liberă practică care au concesionat activitatea de supraveghere sanitar-veterinară a teritoriului.

Examinarea pentru depistarea Trichinella se efectuează doar pentru carnea de porc domestic crescut și sacrificat pe raza circumscripției sanitar-veterinare locale, pentru cea de mistreț sau provenită de la un alt animal sălbatic, respectiv pentru carnea de porc domestic cu altă origine decât cea menționată anterior, examinarea făcându-se doar la sediul DSVSA din Oradea.