Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bihor vor face şi în acest an obişnuitele controale premergătoare perioadei Paştelui.

Va fi verificată respectarea condiţiilor sanitare de către operatorii care desfăşoară activităţi de producere şi comercializare a cărnii (unităţi de abatorizare, procesare, carmangerii şi măcelării) şi a altor produse alimentare specifice (peşte, ouă, patiserie, cofetărie), activităţi de comercializare a alimentelor (depozite şi magazine) sau de alimentaţie publică (restaurante, cantine, braserii, baruri etc).

De asemenea, se vor face controale şi în pieţele agroalimentare şi în locurile special amenajate unde va fi permisă sacrificarea mieilor.

Câteva "ponturi"

În baza experienţei din anii anteriori, DSVSA readuce în atenţia consumatorilor ca în această perioadă să fie mai atenţi la achiziţionarea alimentelor, şi în special a celor specifice (ouă, carne de miel, carne de curcan, peşte produse lactate, cozonaci şi produse de patiserie, alimente de origine vegetală etc), pentru a evita eventualele situaţii nedorite.

Tot pe această cale, inspectorii solicită cetăţenilor să îi informeze dacă au cunoştinţă despre existenţa unor situaţii referitoare la posibile încălcări sau fraudări ale legislaţiei privind siguranţa alimentară.

DSVSA aminteşte şi câteva "aspecte pe care consumatorii trebuie să le aibă în vedere atunci când achiziţionează alimente".

Astfel, pentru a fi sigure, ouăle trebuie să provină dintr-un centru de ambalare autorizat, unde sunt supuse controlului permanent, să fie ambalate, marcate şi etichetate corespunzător.

Pe ou trebuie marcat cel puţin codul fermei producătoare, iar pe etichetă data valabilităţii, marca ovală a centrului de ambalare, sistemul de creştere şi categoria de greutate.

Nu se recomandă achiziţionarea de ouă din surse/locuri/ gospodării necunoscute, care nu au inscripţionate informaţiile legale, sau care nu sunt păstrate la temperaturi corespunzătoare, existând în acest caz riscul apariţiei unor tulburări gastrointestinale severe având ca agent etiologic salmonella spp.

Atenţie la cărnuri!

În cazul comercializarii de lapte crud sau produse obţinute din lapte crud de la producătorii agricoli, acestea pot fi expuse la vânzare numai în incinta spaţiilor special amenajate în pieţe agroalimentare (halele de lactate), numai în ambalaje corespunzătoare de unică folosinţă (pungi, hârtie cerată alimentară etc) sau alte tipuri de recipiente curăţate şi igienizate corespunzător, în vitrine destinate acestui scop, în recipiente (tăvi) confecţionate din materiale necorodabile, uşor de curăţat şi igienizat (plastic, ceramică,etc).

Pe perioada expunerii la vânzare şi a comercializării, produsele lactate trebuie să fie însoţite de informaţii scrise din partea producătorului, care să conţină menţiuni referitoare la denumirea produsului, numele producătorului, locul producerii, data obţinerii, originea laptelui (vacă, oaie, bivoliţă etc), preţul produsului etc.

Carnea de oaie/capră comercializată prin unităţi de alimentaţie publică (magazine, măcelării, supermarket etc) trebuie să provină numai din abatoare autorizate, înscrise pe site-ul ANSVSA, şi să fie marcată cu marcă de sănătate (ştampilă) de către un medic veterinar.

Mărcile sunt ovale (de 6,5/4,5 cm) şi au înscripţionate în mijloc numărul de autorizare al unităţii de sacrificare,  în partea superioară inscripţia "România", iar în cea inferioară inscripţia CE sau EC.

Carnea de miel/ied trebuie marcată cu o ştampilă rotundă, cu diametrul de 3,5 cm, în partea superioară având inscripţia "România", la mijloc codul centrului "BH", iar în partea inferioară inscripţia "controlat sanitar veterinar".

Comercializarea pe stradă a acestor produse este interzisă, fiind pedepsită cu amenzi de până la 40.000 lei şi confiscarea lor.

Reclamaţi aici

Cetăţenii care sesizează nereguli în comerţul cu produse alimentare specifice perioadei pot informa autorităţile sanitare veterinare din întregul judeţ fie la sediile DSVSA, fie telefonic.

  1. Sediul DSVSA Bihor – Oradea, str. Ion Bogdan 37, centru de coordonare la nivel judeţean – tel. 0259.266.141
  2. Sediul CSVSAO Oradea 1, din Oradea, Piaţa Emanuil Gojdu nr. 21 (incintă P-ţa Agroalimentară Cetate), pentru Oradea, Sânmartin tel. 0259.434.245
  3. Sediul CSVSAO Tileagd – Aleşd din Oraş Aleşd, str. Bobâlna nr. 3 – incintă Primăria Aleşd pentru zona Tileag, Aleşd – 0755.033738
  4. Sediul CSVSAO Marghita Valea, din municipiul Marghita, str. Crişan nr. 2, pentru Marghita, Săcuieni şi Valea lui Mihai – 0755.033.739
  5. Sediul CSVSAO Beiuş - Ştei, din municipiul Beiuş, Aleea Moţilor Bloc AN 5 pentru Beiuş şi Stei – tel. 0259.320.679 sau 0755.033720
  6. Sediul CSVSAO Salonta Tinca , din municipiul Salonta, str. Cantacuzino nr. 2-4 – tel. 0259.370.488 sau 0755.033.743, pentru zonele Salonta, Tinca

Activitatea acestor centre de permanenţă este asigurată de personalul de specialitate din cadrul DSVSA, ce îşi desfăşoară activitatea în zonele pentru care se organizează centrul de permanenţă, pe baza unui program ce este afişat la fiecare centru de permanenţă.

Sesizările se pot face direct la sediul DSVSA Bihor precum şi a circumscripţiilor teritoriale, telefonic la numărul 0259.266.141 sau pe adresa de e-mail office-bihor@ansvsa.ro, ori la call center-ul ANSVSA, la numărul de telefon 0800.826.787 sau la adresa de e-mail callcenter@ansvsa.ro.