În cadrul campaniei naţionale de verificare a "accesului persoanelor cu handicap la mediul fizic, informaţional şi comunicaţional", în perioada 15 ianuarie şi 15 noiembrie 2013, inspectorii Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Bihor desfăşoară în această perioadă mai multe controale la şcolile din judeţ pentru a determina dacă acestea au îndeplinit toate condiţiile în acest sens.

"De pe lista cu cele 404 unităţi şcolare primită de la Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor, inspectorii noştrii au verificat 70 unităţi, dintre care 34 în mediul urban şi 36 în mediul rural. Dintre acestea, doar 11 avea accesul cu rampă asigurat, iar la restul de 59 le-au fost date o serie de măsuri de îndeplinit", a declarat Felix Cozma, directorul AJPIS Bihor, marţi, într-o conferinţă de presă.

Potrivit acestuia, printre neregulile depistate s-au numărat şi lipsa toaletelor corespunzătoare respectiv absenţa avizierelor pentru persoanele nevăzătoare.

Felix Cozma a precizat, însă, că inspectorii AJPIS Bihor au dat o singură amendă, în valoare de 6.000 de lei, la şcoala din comuna Olcea, unde, spune directorul, "ne-am lovit de refuzul direcţiunii de a remedia situaţia".

În aceeaşi conferinţă de presă, directorul AJPIS Bihor a declarat că începând din această lună, instituţia va verifica dacă accesibilitatea persoanelor cu handicap este asigurată în mijloacele de transport în comun din judeţ, dar şi în taxiuri.

Întrebat cum vede situaţia de la OTL, unde în afara tramvaielor noi Siemens, majoritatea celor vechi nu au rampă de acces, directorul a precizat că încă nu a primit metodologia de control pentru această categorie, însă, acolo unde va fi cazul instituţia va dispune măsuri pentru remedierea situaţiei.

Pe de altă parte, în cadrul aceleiaşi conferinţe, reprezentanţii instituţiei au prezentat site-ul AJPIS Bihor, bihor.prestatiisociale.ro, finalizat în cea mai mare măsură, de unde beneficiarii pot afla informaţii utile şi să dercarece formulare tip pentru diverite tipuri de servicii de care pot beneficia.

De asemenea, Cozma a precizat că, în noul sediu al instituţiei din strada Armatei Române, nr.1 B, (în clădirea cu ITM Bihor), a repartizat toate birourile de relaţii cu publicul la parter, pentru ca bihorenii să nu fie nevoiţi să urce până la mansardă.