Cântăreţul de muzică populară Gheorghe Turda a fost colaborator al fostei Securităţi, potrivit unei sentinţe definitive dată de judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Magistraţii instanţei supreme au respins marţi definitiv recursul lui Gheorghe Turda împotriva unei decizii a Curţii de Apel Bucureşti din iunie 2010, prin care a fost constatată calitatea acestuia de colaborator al fostei Securităţi.

Potrivit presei centrale, cântăreţul şi-a turnat o mătuşă care dorea să fugă în Italia.

Colegiul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) a cerut Curţii de Apel Bucureşti, în octombrie 2009, să constate că Gheorghe Turda a colaborat cu fosta Securitate. În iunie 2010, Curtea de Apel Bucureşti a admis acţiunea CNSAS.

Decizia a fost contestată de Gheorghe Turda la instanţa supremă, care în 25 octombrie i-a respins recursul, menţinând astfel decizia Curţii de Apel Bucureşti.

În vârstă de 63 de ani, cântăreţul de muzică populară Gheorghe Turda este originar din Săpânţa, Maramureş. Gheorghe Turda are grad de general de brigadă şi a fost verificat de CNSAS pentru că a ocupat funcţia de director al Centrului Cultural Naţional din cadrul Ministerului de Interne.

În 2008, printr-un decret prezidenţial, Gheorghe Turda a fost înaintat în gradul de general de brigadă în rezervă.

În 1997, Gheorghe Turda a fost numit cetăţean de onoare al municipiului Cluj-Napoca, iar în 2011 a primit acelaşi titlu din partea autorităţilor bucureştene. Totodată, Gheorghe Turda a fost decorat cu Ordinul "Virtutea Militară" în gradul de Cavaler cu însemn pentru militari, în 2002.