Printr-un comunicat de presă impersonal, Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice, instituţie condusă de orădeanul Mircea Matei, anunţă că a convocat la discuţii şefii Electrocentrale Oradea, dat fiind că fuseseră identificate aspecte neclare privind alimentarea cu energie termică din Oradea.

Aceste aspecte fuseseră, de altfel, expuse chiar de Matei într-o conferinţă de presă susţinută la Oradea în urmă cu două săptămâni, când PDL-istul a declarat că practicarea de tarife diferite pentru populaţie privind energia termică este ilegală. Tarifele diferenţiate sunt cauzate de faptul că o parte din locuitorii cartierului Ioşia plătesc mai puţin pe gigacalorie, întrucât le este dată de Transgex, firma care exploatează resursa de apă geotermală a oraşului.

Prin comunicatul de joi, ANRSC anunţă că, deşi au fost convocaţi directorul general, Dragoş Gligor, cel tehnic, Daniel Ţigan, şi cel economic, Marcela Rus, la Bucureşti s-a dus doar Rus şi doi angajaţi.

"Dintre documentele solicitate de ANRSC, nu au fost puse la dispoziţie schemele tehnologice din care să reiasă toţi consumatorii de energie termică racordaţi la gardul centralei şi toate punctele termice alimentate din reţeaua de transport. Neprezentarea acestor documente poate reprezenta o încălcare a condiţiilor asociate licenţei", se arată în comunicat.

În urma discuţiilor, reprezentanţii ANRSC au identificat mai multe probleme la Electrocentrale: existenţa a două preţuri pentru energia termică facturată populaţiei, existenţa a două preţuri pentru energia termică facturată agenţilor economici racordaţi la reţeaua de distribuţie, dar şi existenţa unui preţ care include cheltuielile distribuţiei pentru energia termică facturată agenţilor economici racordaţi direct la reţeaua de transport.

Totodată, ANRSC susţine că Electrocentrale Oradea aplică eronat cota de dezvoltare, modernizare şi retehnologizare de 2%, respectiv practică un tarif diferit pentru energia termică facturată agenţilor economici faţă de cel stabilit prin contractul de finanţare a proiectului de modernizare şi retehnologizare.

Astfel, ANRSC a impus companiei şi Consiliului Locale să rezolve problemele depistate. Mai precis, trebuie să ceară avizarea unui nou tarif, care să fie unic pentru populaţie, respectiv pentru agenţii economici, şi să nu mai cuprindă, în cazul firmelor racordate direct la reţea, costuri de distribuţie.

"ANRSC consideră că luarea acestor măsuri va însemna respectarea cadrului legal existent şi va conduce la o reducere a preţului pentru energia termică facturată atât populaţiei, cât şi agenţilor economici", se mai arată în comunicat. În final, ANRSC se arată deschisă faţă de Consiliul Local pentru orice clarificări, astfel încât modificările să fie cât mai rapid aplicate.