Un comunicat transmis miercuri de biroul de presă al Teatrului de Stat anunţă că, în urma recentelor modificări în structura instituţiilor de cultură şi a "diverselor speculaţii apărute în presa locală", conducerea viitoarei Instituţii Publice de Spectacole "Iosif Vulcan" propune redenumirea acesteia.

"Din motive de continuitate istorică şi culturală, Trupa "Iosif Vulcan", Trupa "Arcadia" şi Ansamblul Folcloric "Oradea" vor fi reunite sub numele Teatrul de Stat Regina Maria. Teatrul din Oradea a funcţionat sub această denumire în perioada interbelică, mai precis în intervalul în care Aurel Lazăr a fost primarul municipiului", se menţionează în comunicat.

Potrivit informării, propunerea a fost aprobată de către Consiliul artistic al Teatrului şi a fost susţinută şi de "instituţii de cultură de prestigiu, precum Revista Familia".

"De altfel, considerăm că denumirea Teatrul de Stat Regina Maria are o rezonanţă plurivalentă, făcând trimitere la valorile de nobleţe, autoritate sau protejare a artelor. Cu această ocazie atragem atenţia că denumirea "Iosif Vulcan" nu va fi eliminată; Trupa "Iosif Vulcan" va purta acelaşi nume ca până acum, în semn de omagiu adus patronului spiritual", se mai arată în comunicat.

Decizia urmează să fie dezbătută în şedinţa Consiliului Judeţean de luna aceasta.

Într-un interviu acordat BIHOREANULUI în urmă cu două săptămâni, actorul Daniel Vulcu, director al Trupei Iosif Vulcan şi viitor coordonator al Instituţiei de Spectacole, a precizat că personal optează pentru redenumirea în Teatrul de Stat Regina Maria. "Prima societate de teatru din Oradea se numea Regina Maria. A mai fost Teatrul de Vest, în perioada interbelică, pe vremea administraţiei româneşti, şi mai e şi varianta Iosif Vulcan, pe care nu o excludem. Se va numi cum vrea publicul. Mie, recunosc, mi-ar plăcea "Teatrul Regina Maria", spunea Vulcu.

După cum se ştie, consilierii judeţeni au adoptat, cu scandal, pe 27 ianuarie, sub pretextul eficientizării actvităţii instituţiilor de cultură, o serie de hotărâri potrivit cărora actualul Teatru de Stat şi Teatrul pentru Copii şi Tineret Arcadia se desfiinţează, prin reorganizarea acestora şi a Filarmonicii. Se vor înfiinţa Instituţia Publică de Spectacole Iosif Vulcan (care va prelua trupa română a Teatrului de Stat, trupa română a Teatrului Arcadia şi ansamblul folcloric Crişana al Filarmonicii) şi Instituţia Publică de Spectacole Szigligeti Szinhaz (care va prelua trupa maghiară a Teatrului de Stat, secţia maghiară a Teatrului Arcadia şi ansamblul folcloric Nagyvarad al Filarmonicii). Filarmonica ar urma să rămână doar cu Orchestra Simfonică.