În cadrul campaniei tematice "Verificarea şi monitorizarea asigurării accesului neîngrădit al persoanelor cu dizabilităţi la serviciile publice locale", Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Bihor desfăşoară, în perioada 10 iunie - 14 noiembrie, o serie de controale în instituţiile publice din judeţ.

"Campania are ca obiectiv specific verificarea respectării prevederilor Legii nr. 448/2006 cu privire la accesul persoanei cu handicap la mediul fizic, informational şi comunicaţional în cadrul: serviciilor publice comunitare locale de evidenţa persoanelor (Oradea, Beius, Marghita, Salonta) primăriile municipale (Oradea, Beius, Marghita, Salonta), instituţiile de interes judeţean (instituţia prefectului, consiliul judeţean/consilii locale)", se arată într-o informare trimisă joi şi semnată de directorul Felix Cozma.

În timpul controalelor, angajaţii AJPIS Bihor vor verifica dacă în sediile instituţiilor există rampă de acces, uşa de acces în clădire, grup sanitar, ascensor/elevator, coridoare, locuri de parcare, ghişeul de lucru cu publicul, biroul de audienţe.

De asemenea, aceştia vor controla şi accesul persoanelor la mediul informaţional. Mai precis, vor vedea dacă există: pictograme, interpret autorizat al limbajului mimico-gestual şi al limbajului specific persoanelor cu surdo-cecitate, panouri de informare/sisteme electronice de informare, semne în limbaj Braille şi forme usor de citit, telefoane adaptate cu fax si teletext pentru persoanele cu handicap auditiv, pagina de internet proprie care poate fi accesata de către persoanele cu handicap vizual şi mintal, respectiv fond de carte în format accesibil pentru persoanele cu dizabilităţi.