Institutul Cantacuzino cere Ministerului Sănătăţii să îi permită să producă vaccinuri până la finalizarea retehnologizării liniilor de fabricaţie, estimată la sfârşitul lui 2010, când ar putea fi astfel obţinută o nouă licenţă de punere pe piaţă a produselor.

"Institutul Cantacuzino produce cam 10-12 tipuri de vaccin. Odată cu retragerea licenţei de către Agenţia Naţională a Medicamentului, producţia acestor vaccinuri este oprită, şi mă refer atât la vaccinul gripal, vaccinul BCG, dar şi la cel împotriva tetanosului, antirabic şi altele", a declarat directorul institutului, Radu Iordăchel.

Radu Iordăchel a precizat că Institutul "Cantacuzino" a început încă din 2009 procesul de retehnologizare pentru obţinerea unor standarde impuse de UE (GMP - bune practici de fabricaţie), întrucât vechea licenţă a expirat în decembrie anul trecut.

Directorul Institutului Cantacuzino a precizat că sunt unele sectoare de fabricaţie unde modernizarea liniilor de fabricaţie este deja începută, în altele s-a adus aparatura, astfel încât ar putea să termine mai devreme de sfârşitul anului, pe anumite segmente.

Agenţia Naţională a Medicamentului a retras Institutului "Cantacuzino" autorizaţia de punere pe piaţă a produselor injectabile, inclusiv a vaccinurilor, întrucât i-a expirat autorizaţia GMP, a anunţat, marţi, directorul Institutului "Cantacuzino", Radu Iordăchel.