Datele făcute publice vineri de Institutul Naţional de Statistică arată că România a avut anul trecut o creştere economică de 2,9% faţă de 2013. Industria, dar şi consumul intern au cântărit greu în evoluţia economiei, arată Digi24.ro.

Potrivit sursei citate, datele INS arată că economia României a crescut cu 0,5% în ultimele 3 luni ale anului trecut, faţă de trimestrul anterior, iar comparativ cu ultimele 3 luni din 2013, creşterea este semnificativă, de 2,6%, însă datele nu sunt definitive.

Economiştii spun că producţia industrială a avut o contribuţie majoră - avansul în acest sector a fost de peste 6 la sută anul trecut. Comerţul, care arată consumul populaţiei, şi-a pus şi el amprenta, cu o creştere de 7%. La rândul lor, exporturile au evoluat mai bine, companiile româneşti exportând produse în valoare de 52,2 miliarde de euro, cu 5,8% mai mult faţă de 2013, mai arată Digi24.ro.

Mai mult, şi pentru anul 2015 prognozele sunt bune. Oficialii de la Bruxelles prevăd pentru România o creştere de 2,7% anul acesta, peste prognoza Guvernului, care ia în calcul un avans al economiei de 2,5%.