Pentru a creşte gradul de colectare selectivă a deşeurilor, în şedinţa de marţi, Consiliul Local Oradea a aprobat ca operatorul licenţiat de salubritate RER Vest să cumpere 11 platforme modulare în care orădenii să arunce separat deşeurile din sticlă, plastic şi hârtie.

"Vom cumpăra 11 platforme modulare pentru colectarea selectivă a deşeurilor reciclabile. Vă aduceţi aminte că în anii trecuţi aveam acele igluuri, care au fost ridicate, pentru că firmele care operau acel sistem au intrat în faliment. Am constatat că odată cu ridicarea acestora a scăzut cantitatea de deşeuri reciclate şi colectate în acest fel în Oradea", a declarat primarul Ilie Bolojan, într-o conferinţă de presă care a precedat şedinţa aleşilor locali.

Modelul ales de Primărie este de containere de mari dimensiuni, cu fante în partea superioară. Acest tip de recipiente se regăsesc deja pe străzile oraşelor Câmpina, Techirghiol ori Hârşova, Bolojan arătând şi nişte imagini din aceste localităţi. De asemenea, containere de acest gen, supranumite "insule ecologice", sunt montate şi pe străzile din Salonta (foto), alături de recipientele pentru deşeurile menajere.

Fiecare din platformele orădene va avea trei containere: unul cu fantă albastră, pentru hârtie şi carton, unul cu fantă galbenă, pentru plastice şi metale, şi unul cu fantă verde, pentru sticle.

"În această primăvară, cel târziu în aprilie, vor deveni operaţionale. Dacă vor da rezultate, vom achiziţiona mai multe, în aşa fel încât să existe un sistem acoperitor pe tot teritoriul oraşului. Vom începe în zonele de blocuri, cu densitate mai mare de locuit. Trebuie să creştem cantitatea de deşeuri pe care le reciclăm, în felul acesta oraşul Oradea plăteşte mai puţin la deponeu", a mai spus Bolojan.

Cele 11 platforme vor costa 100.000 lei, iar achiziţia propriu zisă o va face operatorul de salubritate RER Vest, din banii pe care îi adună lunar de la orădeni în cota de dezvoltare pentru realizarea de investiţii în sistemul de salubritate, în vederea reducerii cantităţii de deşeuri menajere.