Şedinţa ordinară a Consiliului Județean Bihor pentru luna mai, programată pentru marți, la ora 11, nu s-a mai ţinut, după ce consilierii PNL au boicotat-o în grup. Cu doar 17 consilieri prezenţi în sală - cei ai UDMR, PSD şi ALDE - nu s-a întrunit cvorumul necesar pentru desfăşurarea şedinţei.

Proiecte în aşteptare 

La fel ca şi în alte ocazii când PNL-iştii au lipsit, preşedintele CJ, Pásztor Sándor, respectiv vicepreşedinţii Ioan Mang şi Traian Bodea, au făcut comentarii pe marginea absenţei liberalilor.

"Nu cunosc cauza neprezentării. Din 22 mai avem şapte mailuri trimise cu toate materialele şi convocatorul. Poate cineva lipseşte din nou de la PNL", a spus Pásztor.

Preşedintele CJ Bihor a spus niciunul dintre materialele de pe ordinea de zi nu era "cu posibilitate de conflict". Pásztor le-a enumerat pe cele mai importante, între care aprobarea participării judeţului la constituirea Asociaţiei Bihor West Professional, prin care, în toamnă, se doreşte înfiinţarea a patru clase de învăţământ profesional în sistem dual, fiind obţinut avizul ARACIS.

De asemenea, Pásztor a vorbit şi despre proiectul de reabilitare a cabanei Vadu Crişului, care, potrivit acestuia, a fost câştigat. Pe ordinea de zi apărea un proiect privind aprobarea parteneriatului cu o primărie din Ungaria, proiectul fiind unul transfrontalier, prin Programul RO-HU 2014-2020. Şeful CJ a dat de înţeles că s-ar putea ivi probleme înaintea semnării contractului de finanţare întrucât materialul nu este votat.

Chiar şi aşa, Pásztor a spus că următoarea şedinţă va fi tot una ordinară, pe 21 iunie, şi doar dacă va fi neapărată nevoie va convoca o şedinţă extraordinară.

Szatmari, tot nevalidat

La rândul său, Ioan Mang i-a criticat pe liberali pentru absenţa lor şi a menţionat un alt material important de pe ordinea de zi, acela de validare a lui Adrian Szatmari în funcţia de consilier judeţean din partea PSD, în locul Anei Maria Tiron.

Mang a spus că pe 8 iunie este termen la Curtea de Apel Oradea în procesul pe care Szatmari l-a intentat împotriva Consiliului Judeţean şi consilierilor PNL deoarece nu a fost validat chiar dacă îndeplineşte toate condiţiile legale. "Sperăm că instanţa va menţine decizia Tribunalului", a spus Mang, adică obligarea PNL-iştiilor să-l valideze pe Szatmari.

Tot în intervenţia sa, Mang a spus că "foarte sigur" motivul pentru absenţa PNL-iştilor este acela că nu toţi cei 17 consilieri ai opoziţiei sunt în localitate.

În intervenţia sa, Traian Bodea a spus că proiectele de pe ordinea de zi a şedinţei erau şi în beneficiul primarilor liberali, spre exemplu cel în legătură cu reabilitarea Cabanei Vadu Crişului, astfel că este cu atât mai greu de înţeles absenţa PNL-iştilor.

Avrigeanu: Ne-a lipsit un om

Contactat de BIHOREANUL, liderul grupului PNL din Consiliul Judeţean, Ionel Avrigeanu, a recunoscut că, într-adevăr, liberalii au decis să boicoteze şedinţa fiindcă aveau un om în minus. Acest lucru ar fi dus automat la validarea lui Szatmari în funcţia de consilier judeţean şi, ca atare, la pierderea egalităţii provizorii de voturi, de 17 la 17.

"Un consilier de-al nostru, care lucrează într-o instituţie publică, a fost chemat la Bucureşti. E vorba de domnul Teodor Suciu, de la Romsilva. Dânsul a fost programat să meargă la Bucureşti pe 30 mai, dar vineri a primit un telefon că trebuie să ajungă cu o zi mai repede", a spus Avrigeanu.

În ciuda faptului că, potrivit legii, consilierii trebuie să se prezinte la şedinţe, Avrigeanu spune că "prezenţa şi votul consilierilor nu sunt imperative". Pe de altă parte, liberalul a susţinut că nu a primit materialele şedinţei de marţi, ci doar convocatorul cu ordinea de zi.

Merită spus şi că, în premieră, şedinţa ordinară de marţi nu a fost anunţată jurnaliştilor de către Biroul de presă al CJ Bihor. Mailurile pe care consilierii de presă susţin că le-au trimis către redacţii nu au ajuns la destinatari.