Cea de-a 26-a întâlnire a episcopilor catolici orientali din Europa a avut loc la Oradea între 16 și 19 septembrie, iar tema a fost „Relația dintre episcop și preoți – fraternitate și umanitate. Sinodul despre sinodalitate”.

La întâlnire au participat 60 de episcopi, dar și zeci de preoți de rit oriental și latin din Moldova, Ucraina, Ungaria, Slovacia, Cipru, Belarus, Italia, Grecia, Franța, Austria, Spania, Bulgaria, Turcia, Macedonia de Nord, Serbia, Croația și România.

De asemenea, au fost prezenți Eminența Sa Cardinalul Claudio Gugerotti, Prefectul Dicasterului pentru Bisericile Orientale, Excelența Sa Mons. Giampiero Gloder, Nunțiul Apostolic în România și Republica Moldova, și Excelența Sa Mons. Gintaras Grušas, Președintele Consiliului Conferințelor Episcopale din Europa (CCEE).

La deschiderea din 16 septembrie, în sala Traian Moșoiu, au participat și oficialități locale, printre care Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor, sau primarul Florin Birta, Excelența Sa Ciprian-Vasile Olinici, Secretar de Stat pentru Culte în România, precum și reprezentanții altor culte din Oradea, cum ar fi episcopul ortodox de Oradea, Sofronie Drincec.

Întâlnirea a fost organizată sub egida Consiliului Conferințelor Episcopale din Europa (CCEE), la invitația Preasfinției Sale Virgil Bercea, Episcop al Eparhiei Greco-Catolice de Oradea.

În cadrul întâlnirilor, episcopii și preoții au participat zilnic la Sfânta Liturghie, au vizitat orașul, au discutat despre războiul din Ucraina și criza refugiaților, dar au abordat și alte teme, cum ar fi distanțarea emoțională și depresia, dezvoltarea tehnologiilor, centralitatea rugăciunii, spovedania, condiția morală a episcopului, autodisciplina.

„Într-un context european marcat de provocări politice, sociale, culturale și religioase severe, suntem toți chemați să consolidăm unitatea și solidaritatea între Bisericile noastre, pentru a oferi o mărturie convingătoare, plină de iubire și speranță, a Evangheliei și a mântuirii”, au transmis organizatorii printr-un comunicat.

Participanții la sinod, dar și alți invitați, au asistat la un concert vocal-simfonic cu lucrări de G. Puccini, susținute de Orchestra și Corul Filarmonicii de Stat Oradea, la Teatrul Regina Maria. Evenimentul intitulat „Kyrie Eleison”, adică „Doamne, fie-ți milă!”, l-a avut la pupitrul dirijoral pe Gianpaolo Mazzoli, iar soliști au fost Egyed Apollónia, Daniel Magdal și Florin Estefan.

Întâlnirea s-a desfășurat la cinci ani de la beatificarea episcopilor greco-catolici români care au murit pentru credință în timpul regimului comunist. Episcopii catolici orientali din Europa se reunesc anual, iar următorul sinod va avea loc la Viena, în septembrie 2025.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!