La fel ca aproape toţi colegii lor din Universitatea din Oradea, profesorii Facultăţii de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării s-au întâlnit cu cei doi candidaţi pentru funcţia de rector. Nu deodată, însă, ci separat. Potrivit unui comunicat de presă al facultăţii - de altfel, singura facultate orădeană care a remis presei un comunicat după aceste întâlniri -, actualul rector Cornel Antal şi-a prezentat programul managerial miercuri, iar liderul sindical Gheorghe Ionescu joi. La întâlnirea de joi au participat şi cadre didactice de la Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane.

La fiecare întâlnire, după ce candidaţii şi-au expus programele manageriale, alegătorii au pus întrebări pe probleme specifice şi stringente ale facultăţii, dar şi referitoare la managementul Universităţii.

Una din întrebările care a fost pusă ambilor candidaţi a fost legată de oportunitatea continuării restructurării Universităţii şi atât Antal, cât şi Ionescu, au spus că acest proces trebuie să continue. O altă întrebare a fost legată de conlucrarea rectorului cu Senatul, dat fiind că de acum, potrivit Legii Educaţiei, rectorul nu mai face parte din Senat, care va avea propriul preşedinte. De asemenea, din Senat nu va face parte niciun universitar cu funcţie de conducere.

Candidaţii au trebuit să spună cum vor lucra cu Senatul, Antal că e importantă schema de personal. "Realizarea unei structuri de personal echilibrate în raport cu sarcinile, revizuirea organigramei structurilor administrative, comasarea unor structuri, reevaluarea necesităţii de personal sunt obiectivele care vor figura pe agenda mea şi care implică analize atente pe fiecare structură de personal, corelarea lor, asigurarea unui raport adecvat între personalul didactic şi cel administrativ", a spus Antal. "Redimensionarea aparatului central va fi pentru mine si Consiliul de administraţie o prioritate fundamentată, însă, pe un audit intern judicios efectuat", a declarat, la rândul său, Ionescu.

Întrebaţi ce cred despre reducerea de la 30 la 20% a cotei de venituri care revine administraţiei centrale, adică dacă sunt de acord ca facultăţiile să direcţioneze către Universitate mai puţini bani, răspunsurile celor doi au fost diferite. În timp ce Ionescu a spus clar că propune ca bugetului central al Universităţii să-i revină doar 20%, Antal a declarat că nu are nimic împotrivă dacă Senatul va decide reaşezarea acestei cote. "Am, însă, sentimentul că mulţi au o percepţie greşită asupra acestei alocări. În fond, doar 10% din această cotă revine aparatului central; alte 10 procente acoperă cheltuieli de genul: încălzire, consum de energie electrică, etc; iar diferenţa - tot de 10% - este destinată reechilibrării situaţiei unor facultăţi al căror buget este negativ. Reducerea cotei de 30% ar putea însemna, însă, transferul unor cheltuieli înspre facultăţi, cu toate problemele care decurg de aici", a spus actualul rector.

O altă problemă ridicată de universitari în faţa celor care le cer voturile a fost necesitatea unui spaţiu pentru această facultate, care funcţionează în două sedii, unul pe strada Universităţii, iar altul pe strada Traian Blajovici. Potrivit comunicatului, amândoi candidaţii au împărtăşit ideea că problema asigurării spaţiilor este una sensibilă pentru mai multe facultăţi şi, în bună parte, şi din cauza crizei economice, dar şi-au exprimat disponibilitatea de a sprijini necondiţionat solicitarea, Consiliului Facultăţii revenindu-i misiunea de a identifica şi avansa soluţii.

După cele două întâlniri, universitarii au tras o concluzie: că Universitatea duce lipsă de dezbateri academice. "Dincolo de multe alte probleme ridicate - identitatea Universităţii, constituirea unor consorţii, revitalizarea editurii, modalitatea de evaluare a cadrelor didactice, etc. - a rezultat o provocare: necesitatea unor consultări şi dezbateri academice pe probleme de fond, de conţinut, întrucât la orizont se poartă o nouă paradigmă educaţională - de la a crea competenţe, la a crea oameni. Ceea ce presupune o viziune mult mai largă a celui care îşi va adjudeca funcţia de Rector", se arată în finalul comunicatului.

Universitarii orădeni îşi vor vota noul rector pe opt februarie, în cursă fiind înscrişi doar Cornel Antal şi Gheorghe Ionescu.