Oradea şi Sînmartinul scapă de pericolul sondelor de exploatare petrolieră. Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale şi compania NIS Petrol vor semna un act adiţional la contractul de concesiune pe care firma îl are, împreună cu compania East West Petroleum Corp., în perimetrul EX-3 Băile Felix, act prin care din acest perimetru vor fi scoase teritoriile primăriilor Oradea şi Sînmartin.

Decizia a fost anunţată joi, printr-un comunicat de presă al Primăriei Oradea, după ce cu o zi în urmă Ilie Bolojan s-a întâlnit la Bucureşti cu preşedintele ANRM, Gheorghe Duţu, căruia edilul orădean i-a prezentat doleanţa de a elimina pământurile celor două primării de pe teritoriul perimetrului.

Bolojan şi-a întemeiat cerinţa pe concluziile unei întâlniri pe care a avut-o în 19 noiembrie, alături de primarul din Sînmartin, Lucian Popuş, cu reprezentantul NIS Petrol, directorul general adjunct Mikhail Danilin.

La acea întâlnire, "cele trei părţi au convenit susţinerea demersului comun privind excluderea municipiului Oradea şi a comunei Sînmartin din perimetrul de explorare - dezvoltare - exploatare EX-3 Băile Felix şi organizarea unei întâlniri tripartite cu reprezentanţii ANRM, în vederea expunerii poziţiei comune şi a agreării cu ANRM a unei soluţii fezabile şi acceptabile pentru toate părţile implicate". Aşadar, reprezentantul NIS a fost de acord să nu proiecteze sonde în perimetrul celor două primării.

Înţelegerea a fost acceptată şi de ANRM, arată comunicatul. "În zilele următoare va avea loc o întâlnire între reprezentanţii NIS şi conducerea ANRM, pentru a pregăti actul adiţional la contractul de concesiune care să prevadă scoaterea din perimetrul concesionat în vederea explorării petroliere a teritoriului administrativ al Oradiei şi Sînmartinului", a declarat Ilie Bolojan, citat de acelaşi comunicat.

Mai mult, până când acest act adiţional va fi încheiat, directorul adjunct al NIS a garantat că sondele vor sta departe de Oradea şi Sînmartin: "Mikhail Danilin a recunoscut importanţa resurselor geotermale şi a turismului belneoclimateric pentru economia locală şi naţională, astfel că, până la finalizarea demersului comun de modificare a limitelor perimetrului EX-3 Băile Felix, şi-a exprimat intenţia de a evita zona urbană a municipiului Oradea şi a comunei Sânmartin în desfăşurarea operaţiunilor petroliere".

Perimetrul petrolier EX-3 Băile Felix se întinde de la graniţa cu Ungaria, la vest, până în zona Aleşdului la est, la nord având o limită în zona Episcopia Bihor, iar la sud în zona comunei Holod. Practic, el înglobează Sînmartinul în întregime şi Oradea aproape în totalitate. Nordul municipiului face parte însă din perimetrul EX-2 Tria, concesionat tot de NIS Petrol, în asociere cu East West Petroleum Corp.

Reprezentanţii NIS Petrol au promis, încă din 2014, când acordul petrolier pentru EX-3 Băile Felix a fost aprobat prin Hotărâre de Guvern, că nu vor face foraje în perimetrul Sînmartin şi Oradea, precizând că înţeleg importanţa acestor zone. De altfel, spuneau ei atunci, denumirea "Băile Felix" pentru perimetru a fost nefericit aleasă, deoarece perimetrul se întinde pe o suprafaţă mult mai vastă decât cea a staţiunilor.

Interesant este că, tot atunci, acelaşi Duţu de la ANRM respingea solicitarea primăriilor Oradea şi Sînmartin de a scoate cele două zone din acordul de concesiune, spunând că cererea este tardivă, întrucât acordul a primit girul Guvernului.