Aşa cum arătam săptămâna trecută, în data de 26 iulie a fost publicată în Monitorul Oficial Legea nr. 152/2019 pentru modificarea Codului rutier. Pe lângă modificările aduse procedurii de suspendare a dreptului de a conduce în cazul săvârşirii unei contravenţii, noua lege aduce şi modificări cu privire la sancţiunile aplicabile în cazul cercetării pentru comiterea unor infracţiuni la regimul rutier.

Astfel, în cazul în care o persoană este cercetată pentru comiterea unei infracţiuni rutiere, i se reţine permisul de conducere şi i se eliberează o dovadă cu sau fără drept de circulaţie - spre exemplu, în cazul infracţiunii de conducere sub influenţa alcoolului dovada este fără drept de circulaţie.

Pe parcursul cercetărilor şi a procesului, dacă persoana respectivă este trimisă în judecată, procurorul şi instanţa de judecată pot dispune prelungirea dreptului de a conduce la fiecare 30 de zile în cazul infracţiunilor în care dovada iniţială s-a acordat cu drept de circulaţie.

La sfârşitul procesului, dacă persoana este condamnată, i se anulează permisul de conducere şi poate obţine altul după o perioadă relativ scurtă de timp - spre exemplu după un an, în cazul pedepsei închisorii cu suspendare sub supraveghere, sau 6 luni, în cazul pedepsei amenzii.

În cazul în care se dispune renunţarea la urmărire penală, renunţarea la aplicarea pedepsei sau amânarea executării pedepsei, permisul este doar suspendat pentru o perioadă de 90 de zile. Modificarea recentă vizează situaţia când faţă de persoana respectivă s-a dispus o soluţie de clasare, situaţie în care nu se mai suspendă dreptul de a conduce pentru 90 de zile (cu o singură excepţie care rar se întâlneşte în practică).

Dacă infracţiunea pentru care este cercetată persoana a avut drept consecinţă producerea unui accident soldat cu deces sau vătămare corporală, suspendarea se dispune doar în cazul anumitor motive de clasare şi doar dacă regula de circulaţie încălcată ar atrage suspendarea dreptului de a conduce, în condiţiile în care fapta respectivă ar fi fost contravenţie.

În fine, în cazul condamnării pentru infracţiunea de conducere a unui autoturism neînmatriculat, permisul de conducere nu se mai anulează, ci doar se suspendă pentru 90 de zile.