Aleşii bihorenilor au votat, vineri, în unanimitate ca judeţul, prin Consiliul Judeţean, să-şi exercite dreptul de preemţiune la vânzarea de UniCredit Bank a corpului B din imobilul monument istoric Hotel şi Băi Rimanoczy situat în centrul oraşului, la preţul de 310.000 euro.

Povestea este, însă, mai complicată, căci banca a "împachetat" clădirea într-o ofertă comună cu altele din Alba-Iulia, Salonta şi Târgu-Mureş, probabil tocmai pentru a evita o implicare a autorităţilor în această vânzare.

Metoda "pachetul"

Concret, UniCredit Bank a trimis şi către CJ Bihor – cum îi cere legea – intenţia de vânzare a unui pachet de clădiri pe care le are în proprietate în Oradea, Alba-Iulia, Salonta şi Târgu-Mureş, între care şi corpul B al Complexului Rimanoczy (str. Nicolae Grigorescu nr. 1), cu faţadă spre malul Crişului Repede, la un preţ total de 800.000 euro.

Cum este vorba şi de un monument istoric, autorităţile au prioritate la cumpărarea acestuia, însă Direcţia Judeţeană de Cultură şi Primăria Oradea nu s-au arătat interesate de achiziţie.

În şedinţa extraordinară a Consiliului Judeţean de vineri, preşedintele Pasztor Sandor a explicat că instituţia a cerut băncii să formuleze o intenţie de vânzare referitoare doar la clădirea fostului Hotel Rimanoczy, nu şi a celorlalte, lucru refuzat de reprezentanţii UniCredit Bank.

"În răspunsul formulat de UniCredit Bank S.A. (…) ne comunică faptul că imobilul monument istoric Hotel şi Băi Rimanoczy şi fosta Cafenea Royal, situat în Oradea str. Pictor Nicolae Grigorescu nr. 1, corpul B (…) se vinde numai la pachet cu alte 3 proprietăţi situate în Alba Iulia, Salonta şi Târgu Mureş pentru un preţ total de 800.000 euro, întrucât negocierile privind vânzarea – cumpărarea imobilelor s-au purtat pe întreg pachetul şi au fost aprobate de către Consiliul Director al băncii", se arată în raportul de specialitate ataşat proiectul de HCJ.

Clienţi cu avocat

În urma altor discuţii eşuate, executivul Consiliului Judeţean Bihor a elaborat un proiect pentru exercitarea dreptului de preemţiune doar pentru corpul de clădire din Oradea, scos la vânzare la preţul de 310.000 euro de UniCredit Bank, trecând peste faptul că acesta a fost "împachetat" alături de altele în intenţia de vânzare formulată de proprietar.

Cum interesele în jurul acestei clădiri sunt mari, în şedinţa extraordinară a CJ Bihor s-a prezentat o avocată care a cerut cuvântul şi a spus că reprezintă "un cumpărător". Aceasta a susţinut că instituţia nu ar putea să-şi exercite dreptul de preemţiune doar asupra fostului Hotel Rimanoczy, ci – dacă doreşte – asupra întregului pachet, conform unor prevederi ale Codului Civil.

"Ştiţi că între o lege generală şi o lege specială, primează legea specială, în cazul acesta cea privind monumentele istorice şi dreptul de preemţiune asupra lor", i-a răspuns secretarul judeţului, Carmen Soltănel. Tot aceasta le-a amintit consilierilor: "Legea prevede că Statul şi UAT-urile au obligaţia de a-şi proteja monumentele istorice".

"Dacă va fi cazul vom ajunge pe alte căi. Datoria noastră este să păstrăm o clădire din punctul 0 al oraşului în patrimoniu. Ştiţi că este vorba despre fostele băi Rimanoczy şi despre hotel, foarte reprezentative pentru Oradea şi Bihor", a tranşat Pasztor discuţia, cerând supunerea proiectului la vot.

"Vor să ne forţeze"

Ulterior, Pasztor Sandor le-a dat de înţeles jurnaliştilor că, prin "împachetarea" clădirilor, UniCredit, care are deja un cumpărător, îşi doreşte să forţeze Consiliul Judeţean să renunţe la cumpărarea acestei clădiri.

"Credeţi-mă am epuizat orice cale normală de a discuta cu ei. După cum vedeţi şi dumneavoastră, UniCredit are un client şi încearcă – nu vreau să folosesc cuvinte grele – să ne… forţeze, căci ştie că nu avem calitatea legală de a cumpăra imobile în alte judeţe", a spus acesta. Potrivit acestuia, după votul de vineri, banca va fi obligată să reformuleze intenţia de vânzare.

Destinaţie necunoscută

Înainte de a vota pentru exercitarea dreptului de preemţiune în acest caz, consilierii PNL, prin vocea lui Dacian Foncea, au cerut explicaţii despre viitoarea destinaţie a clădirii în cazul în care va fi cumpărată de CJ. Şi atunci, şi ulterior, în faţa jurnaliştilor, Pasztor a spus că nu a fost stabilită încă o destinaţie, acest lucru urmând să fie stabilit tot de consilierii judeţeni.

"Nu ştiu ce va fi în perspectivă. Poate vom reface Băile de aburi, căci doar la Budapesta mai sunt, poate fi un centru de expoziţii folosit în comun cu Oradea. Cert este că trebuie să o păstrăm, să nu dăm drumul unei clădiri din punctul 0 al oraşului", a adăugat preşedintele CJ Bihor.

Merită precizat faptul că, în ultimii ani, Consiliul Judeţean a refuzat constant să-şi exercite dreptul de preemţiune în alte cazuri de vânzare a mai multor clădiri-monument din Oradea şi judeţ, căci, după cum se ştie, sursele de venit şi, ca atare, bugetul instituţiei nu permit investiţii masive din fonduri proprii.