În doar trei zile, în Bihor s-au făcut scrum 70 de hectare de litieră de pădure, din cauza celor care au folosit focul în spaţii deschise.

Primul incendiu a izbucnit sâmbătă, în jurul orei 16, într-o pădure de foioase din Munteni, unde focul a mistuit 4 hectare de litieră. În noaptea de duminică spre luni, în jurul orei 00.50, pompierii din Aleşd au primit o altă alertă, la doar cinci kilometri distanţă de locul unde interveniseră cu câteva ore mai devreme. De data aceasta, incendiul s-a întins pe o suprafaţă de 50 de hectare, iar misiunea pompierilor a fost foarte grea.

"Timp de aproximativ şapte ore, pompierii militari au acţionat cu mijloace de primă intervenţie (bătătoare, lopeţi de cauciuc, vermorele cu apă şi alte mijloace specifice unor astfel de intervenţii) pentru stingerea focarelor de incendiu, operaţiunea fiind deosebit de dificilă din cauza configuraţiei terenului (pante abrupte, teren accidentat), vizibilităţii reduse şi a lipsei surselor de apă", se arată într-un comunicat transmis miercuri de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Crişana.

Tot duminică, pompierii militari au localizat şi lichidat un incendiu izbucnit la o pădure de pe raza localităţii Ponoară, comuna Bratca, suprafaţă de litieră afectată fiind de aproximativ 15 hectare.

ISU Crişana a mai transmis că toate cele trei incendii au fost provocate, cel mai probabil, de utilizarea focului deschis în spaţii deschise fără respectarea normelor de apărare împotriva incendiilor. Nu este clar însă dacă focul a fost pus de sătenii dornici să igienizeze terenurile cu ajutorul focului ori de bihorenii ieşiţi la iarbă verde.