E lucru ştiut că multe grădiniţe din Oradea au prea puţine locuri disponibile în comparaţie cu numărul de copii care locuiesc în preajmă. Numai părinţii care au trecut prin corvoada înscrierii unui copil la grădiniţă ştiu ce înseamnă bătălia pentru ca micuţul să aibă un loc sigur şi frumos în care să fie educat.

În acest context, părinţii se confruntă an de an cu funcţionare care au instituit în grădiniţe propriile reguli, sfidând nu doar morala, ci şi legea. Un asemenea caz e al Eugeniei Ciordaş, directoarea Grădiniţei 45, care refuză să mai ia dosare de înscriere după ce a primit atâtea cereri câte locuri are unitatea. Deşi e obligată să preia oricâte cereri i se adresează, iar apoi să facă o selecţie, directoarea e prea "comodă" pentru a-şi face corect meseria.

Reguli bine-stabilite

În acest an, perioada de înscriere la grădiniţe a fost stabilită între 3 şi 25 martie, timp suficient ca orice părinte să-şi poată înscrie micuţul la grădiniţa dorită. Înscrierea înseamnă că părintele depune, la o singură grădiniţă, un dosar care să conţină copii după certificatul de naştere al copilului şi după actul de identitate al mamei sau al tatălui, adeverinţe cu veniturile acestora şi o cerere-tip. Tocmai această obligaţie de a depune dosarul la o singură grădiniţă într-o sesiune îi determină pe părinţi să se înghesuie din primele zile la grădiniţe. Asta după ce, în prealabil, s-au asigurat la conducerea instituţiei, "pe gură", că le va fi primit copilul. Dacă rămân "pe dinafară", n-au decât să aştepte sesiunea din aprilie, când grădiniţele afişează locurile vacante - dacă or mai fi - şi să-şi aleagă unul din locurile rămase.

Teoretic, accesul la grădiniţe este egal. Deşi numărul dosarelor depuse de părinţi depăşeşte numărul locurilor disponibile, Regulamentul de organizare şi funcţionare a învăţământului preşcolar obligă directorii unităţilor să preia toate dosarele, iar la finalul perioadei de înscriere să facă o selecţie a acestora, în baza unor criterii stabilite de Ministerul Educaţiei. Criteriile sunt: ambii părinţi să fie angajaţi, copilul să aibă 3 ani împliniţi până la începerea cursurilor, domiciliul (au prioritate cei care locuiesc mai aproape de grădiniţă), dacă unul din părinţi este cadru didactic (aceştia având prioritate), dacă mai sunt fraţi sau surori în grădiniţa respectivă şi dacă micuţul a frecventat sau nu creşa în prealabil.

07-maria-nan.jpgMai bine altundeva

Deşi legea e clară, nu toţi directorii de grădiniţe o respectă. BIHOREANUL i-a testat pe câţiva, reporterul dându-se drept un părinte care, la mijlocul perioadei de înscrieri, vrea să depună o astfel de cerere.

La Grădiniţa 28, din strada Onisifor Ghibu, de exemplu, se preiau în continuare dosare, chiar dacă sunt deja mai multe decât locurile disponibile. La fel se întâmplă şi la Grădiniţa 53, din strada Călugăreni. Însă la Grădiniţa 52, de pe aceeaşi stradă Călugăreni, nr. 8A, directoarea a atenţionat din start că dosarul are şanse doar la o altă grădiniţă. Motivul? Are 75 de cereri înregistrate pentru 60 de locuri disponibile.

"Eu nu am dreptul să vă refuz, dar cererile vor intra în Consiliul de Administraţie, care le va analiza în ordinea înscrierilor", a spus Maria Nan (foto), arătând că dacă primele 60 de cereri depuse corespund criteriilor, celelalte nici nu mai sunt analizate. O practică flagrant greşită, întrucât, fără să evalueze toate dosarele, conducerea grădiniţei nu are de unde şti dacă n-a defavorizat copiii care îndeplineau mai multe condiţii decât cei ai căror părinţi i-au înscris printre primii.

"Nu dau socoteală!"

07-eugenia-ciordas-(mare).jpgŞi mai abuzivă s-a dovedit directoarea Eugenia Ciordaş (foto) de la Grădiniţa 45, din strada Aluminei nr. 100 A. La intrare, directoarea a afişat o foaie pe care a tăiat deja cele 60 de locuri disponibile pentru grupa mică, lăsând doar locurile libere în grupa mare şi făcând părinţii să înţeleagă că niciun preşcolar care începe acum grădiniţa nu mai are loc. "Nu se mai fac înscrieri", a spus directoarea franc reporterului care s-a recomandat a fi un părinte. Întrebată dacă perioada de înscrieri nu era cumva mai lungă, femeia a răbufnit: "Degeaba e, din prima zi s-au ocupat toate locurile. Ce să fac eu?".

Când jurnalistul şi-a declinat identitatea şi a întrebat din nou de ce nu mai face înscrieri, deşi mai sunt zile bune până la închiderea sesiunii de înscrieri, Ciordaş a spus că acceptarea dosarelor peste capacitatea grădiniţei ar crea numai probleme. "Eu am locurile ocupate şi nu mai are rost să luăm alte dosare. E muncă în plus", a răspuns ea, lăsând să se înţeleagă că orice dosar preluat ar fi din start respins, fără să treacă prin nicio selecţie.

Chestionată de ce nu face selecţia dosarelor după criteriile Ministerului, directoarea a dat-o cumva la întors. "Preluăm dosare peste capacitate, dar nu multe", a susţinut Ciordaş. A refuzat totuţi să spună câte: "Nu cred că trebuie să dau presei socoteală. Nu e problema dumneavoastră".

La abuz, o mustrare

Părintele de ocazie n-a fost singurul cu care directoarea a avut o atitudine nepotrivită. BIHOREANUL a aflat că mai mulţi părinţi s-au plâns Inspectoratului Şcolar Judeţean, arătând că toate locurile de la Grădiniţa 45 erau ocupate în prima zi de înscrieri. Altfel spus, directoarea acceptase înscrieri înainte de începerea sesiunii, de la părinţi care i-au fost pe plac.

Cum a fost răsplătită pentru favoruri, părinţii nu pot decât bănui. Directoarea oricum neagă că ar fi înscris copii înainte de 3 martie sau că ar fi luat vreodată "atenţii".
"Niciodată n-am făcut aşa ceva. Să vină aici părintele care zice că mi-a dat bani pentru înscriere", a spus directoarea. Ce-i drept, nimeni n-a lăsat o reclamaţie scrisă la adresa ei, însă inspectorul de specialitate pe grădiniţe, Aurelia Bodea, recunoaşte că a fost căutată de părinţi care s-au plâns de atitudinea femeii. Bodea admite şi că practica lui Ciordaş e ilegală, dar se arată neputincioasă. "Vom sta de vorbă cu doamna directoare", a fost tot ce-a putut promite inspectoarea.

În lipsa reclamaţiilor asumate de părinţii nedreptăţiţi, atât Ciordaş, cât şi alte directoare care ar putea fi dovedite că aplică propriile reguli în grădiniţe pot fi cel mult mustrate. O mustrare care până anul viitor, la următoarele înscrieri la grădiniţe, poate fi uşor uitată. Aşa că nimic nu le va opri să facă exact la fel. Dacă le rentează...


DREPTURI
Răspuns în scris pentru refuz

Părinţii trebuie să ştie că, dacă au fost refuzaţi de oricare grădiniţă, trebuie să primească în scris motivele pentru care dosarul lor a fost respins. De asemenea, toate grădiniţele sunt obligate să afişeze criteriile de selecţie a dosarelor, iar săptămânal, în perioada de înscrieri, şi situaţia cererilor înregistrate, ceea ce rar se întâmplă. La Grădiniţa 53, directoarea Aurica Beleiu e un exemplu de bună practică în acest sens, ea afişând în fiecare săptămână numărul de dosare depuse, astfel ca părinţii să ştie ce concurenţă îi aşteaptă.

Deşi finanţează grădiniţele orădene, Primăria nu poate lua nicio măsură de sancţiune în privinţa respectării regulamentului de înscriere. Cristian Beltechi, directorul Administraţiei Imobiliare Oradea, spune că municipalitatea se implică doar în procesul de administrare, cel ce ţine de învăţământ revenind în totalitate Inspectoratului Şcolar. Iar inspectorii e greu de crezut că îşi vor sancţiona prea aspru colegii. Trecutul o demonstrează...