Circulaţia trotinetelor electrice a fost reglementată luni printr-o hotărâre de Guvern. Trotinetiştii trebuie să respecte mai multe reguli de circulaţie, între care deplasarea doar pe piste de biciclete sau carosabil, dar şi altele care sunt valabile şi în cazul bicicliştilor.

Interzis pe trotuare

Ministerul Afacerilor de Interne a anunţat, luni, printr-un comunicat, că circulaţia trotinetelor electrice a fost reglementată printr-o Hotărâre de Guvern pentru modificarea şi completarea Regulamentului de aplicare a Ordonanţei de Urgenţă nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.

"Principalele reguli de circulaţie aplicabile conducătorilor de trotinete electrice constau în obligativitatea de a circula numai pe pista pentru bicicletă atunci când aceasta există, fiind interzisă circulaţia acestora pe trotuar. Acestea trebuie conduse numai pe un singur rând atunci când circulă pe drumurile publice, iar conducătorii au obligaţia de a avea asupra lor actul de identitate", se arată în comunicatul MAI, citat de site-ul Digi24.ro.

Românii trebuie să nu folosească trotinetele în timp ce se află sub influenţa alcoolului ori substanţelor psihoactive. Ei nu au voie nici să circule cu ele când partea carosabilă e acoperită cu zăpadă, polei sau gheaţă.

Totodată trotineta trebuie să fie perfect funcţională, dotată cu un sistem de direcţie, cu un dispozitiv de frânare, cu sistem de avertizare sonoră şi pe timp de noapte sau când vizibilitatea este redusă, cu lumini şi cu cel puţin un dispozitiv reflectorizant. "De asemenea, trotinetele electrice trebuie să fie echipate cu elemente sau dispozitive fluorescent-reflectorizante, amplasate pe roţi, care, în mişcare, formează un cerc continuu", se mai arată în comunicat.

Conducătorii de trotinete pot schimba direcţia de mers prin deplasarea conducătorilor pe lângă vehicul.

În ultimul timp, trotinetele electrice pot fi văzute peste tot prin oraşe, pe trotuare, piste de biciclete şi carosabil.

Nerespectând regulile elementare de circulație, unii trotinetişti au provocat accidente în ţară, inclusiv în Oradea.

Numere de înmatriculare verzi pentru maşinile nepoluante

O altă noutate introdusă, prin același HG, o reprezintă plăcuţele cu numărul de înmatriculare cu litere şi cifre de culoare verde pentru autovehiculele care utilizează combustibili alternativi.

"Am modificat legislaţia privind înmatricularea mijloacelor de transport, autoturismelor şi introducem numerele verzi pentru mijloacele de transport nepoluante. Este o măsură în sprijinul celor care fac un efort pentru a proteja mediul, în special, în marile oraşe unde poluarea aerului a generat deja infringement împotriva României. Aceste numere verzi vor funcţiona ca un fel de paşaport verde pentru aceste mijloace de transport şi vor putea sta la baza asigurării unor facilităţi în marile oraşe, în ceea ce priveşte parcarea, accesul în anumite zone sau impozitarea", a declarat Tanczos Barna într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.