În locuinţele din Oradea nu trăiesc doar cei aproape 200.000 de oameni, ci şi 30.000 de câini. Totuşi, în oraş nu există niciun parc în care cei mai loiali prieteni să poată să zburde liberi, iar de acces în mijloacele de transport în comun, în cafenele ori în magazine nici nu poate fi vorba. Semn că Oradea încă nu este un oraş prietenos cu „blănoşii”...

Tot mai mulţi

Potrivit Registrului de Evidenţă a Câinilor cu Stăpân, în Oradea sunt înregistraţi 28.503 câini cu stăpân, cu peste 5.000 mai mulţi decât în urmă cu cinci ani. „Numărul creşte an de an. Sunt multe cupluri de tineri care spun că nu vor încă un copil, dar îşi iau câine, majoritatea de talie mică, pentru că pot fi ţinuţi uşor în apartamente”, spune preşedintele Asociaţiei Chinologice Metropolitane Oradea, Călin Mitra (foto).

Concomitent, graţie politicilor Primăriei, a scăzut simţitor numărul de câini comunitari, ceea ce dă un plus de siguranţă şi stăpânilor de căţei, care ştiu că dacă-şi scot patrupedul în parc, şansele să dea peste o haită periculoasă ori peste câini bolnavi sunt mult mai mici.

Cu botniţă şi lesă

Deşi Oradea este populată de tot mai mulţi câini, „infrastructura” oraşului nu este adaptată acestora. „În tot oraşul nu ai un loc unde să te joci cu câinele cu mingea”, zice stăpânul unui ciobănesc german.

Câinii din această rasă sunt reputaţi pentru inteligenţa lor, dar în Oradea nu au voie să se plimbe pe străzi fără botniţă. Regulamentul privind deţinerea câinilor prevede că în toate spaţiile publice patrupedele trebuie să aibă botniţă şi lesă. Excepţie fac doar cele zece ţarcuri pe care Primăria le-a amenajat anume pentru căţei, dar care sunt destul de mici, astfel că animăluţele, în loc să fugă, mai mult se învârt în ele.

Câinii nu au acces nici în mijloacele de transport în comun, interdicţie dictată tot de un regulament al Consiliului Local. „Ar fi o soluţie să lăsăm orădenii cu câini în zona din spate a tramvaielor ori a autobuzelor, dar nu OTL decide asta, ci Consiliul Local”, spune Adrian Revnic, directorul tehnic al societăţii de transport local. Până când Primăria va da o asemenea derogare, orădenii şi câinii se pot plimba prin oraş doar cu maşina ori pe jos.

Doar pe terase

Oradea nu este un oraş prietenos cu animalele de companie nici când vine vorba de localuri. Doar în cafenelele Moszkva şi Gekko patrupedele sunt bine primite, fără niciun fel de restricții. În alte câteva localuri sunt acceptaţi câinii de talie mică. În schimb, în centrele comerciale ori în marile magazine, accesul animalelor este interzis, indiferent de dimensiunea lor.

„Vara, când sunt deschise terasele, te primesc în mai multe locuri cu câinele, dar în restul anului nu pot să o iau cu mine nicăieri. Nu înţeleg de ce noi nu avem localuri pet-friendly, când şi în Cluj Napoca sunt”, zice Ioana, stăpâna lui Tasha, o căţeluşă metis de talie medie.

Soluţia: turiştii!

Preşedintele Asociaţiei Chinologice Metropolitane crede că, încet dar sigur, orădenii îşi vor schimba mentalitatea în privinţa câinilor. „E adevărat că suntem departe de Anglia, de exemplu, unde în fiecare bar este şi un butoi cu apă proaspătă pentru câini. Dar este explicabil, pentru că zeci de ani românii au fost obişnuiţi că locul câinelui e pe lanţ şi singura lui treabă este să muşte poştaşul. Sunt sigur că Oradea va evolua”, spune Călin Mitra.

Bărbatul dă exemplul hotelurilor din oraş, care acum, aproape fără excepţie, acceptă câini, în timp ce în urmă cu un deceniu asta părea o utopie. „Trebuie doar ca un proprietar de cafenea să-şi dea seama că există această nişă şi să accepte câini, iar apoi şi alţii îl vor urma”.

Nu e exclus ca un cuvânt important de spus să-l aibă chiar turiştii care vin din străinătate. „Aşa s-a întâmplat în Croaţia: când ţara s-a dezvoltat turistic, antreprenorii din domeniu şi-au dat seama că mulţi turişti vin cu câinii în vacanţă şi au început să le permită accesul, ca să nu piardă clienţi”, spune Mitra. Câinii-musafiri ar putea, așadar, să le dea o lăbuță de ajutor câinilor-orădeni...


VOCEA STRĂZII

Credeţi că Oradea ar trebui să devină un oraş mai prietenos cu animalele de companie, cu localuri şi mijloace de transport în care accesul lor să fie permis?

Dacă vorbim de localuri dedicate stăpânilor cu căţei, da, dar nu să se permită accesul lor în orice restaurant. Ar fi un motiv de conflict.
Sebastian Pupăza

Categoric trebuie să permitem accesul câinilor în localuri, în tramvaie sau în autobuze. Sunt mai curaţi decât mulţi oameni.
Beatrice

Eu cred că dacă Oradea se vrea un oraş european, trebuie să aibă cafenele şi restaurante în care să poţi intra cu animale.
Felicia Spânu

Cât timp câinele stă la locul lui, nu mă deranjează deloc să fie în localul în care sunt şi eu. Dar nu să urce câinele pe scaune sau canapele.
Andrei Soro

Sunt de acord cu accesul câinilor pe terase, dar nu în localuri. Nu mi-ar plăcea să găsesc fire de păr de la diverse animale pe farfurie.
Corina Moisa

Şi mie îmi plac câinii, dar nu cred că orice idee din Occident e bună. Nu sunt de-acord să îi întâlnesc în tramvaie sau în magazine.
Cornelia Popovici